Å bruke bleier som verktøy

Å ha en bleiefri baby kan høres ut som en helt uoverkommelig og sinnsyk idè når man først hører om det. Og ja, det kan være krevende. Heldigvis finnes det noen triks som gjør babypotting kompatibelt med en travel hverdag, og som faktisk kan gjøre hverdagen enklere og hyggeligere for alle involvert – inkludert foreldrene. For å få til dette er det særlig to triks som troner listen over potte-lifehacks:

  1. Deltid babypotting, også av og til kalt EC «light».
  2. Bruk av bleier som backup

Denne bloggposten er viet bruk av backup. Deltid babypotting kan du lese om her.

En backup er en sikkerhet i tilfelle glipp. En glipp er det man i konvensjonell pottetrening ofte kaller for et «uhell» – altså tiss eller bæsj et annet sted en der man prøver å få det til å havne. I babypotting kalles det ikke uhell, men glipp. Det var bare en sjanse til å få tiss eller bæsj i potta som glapp – no big deal.

Som backup kan man bruke alt fra treningstruse til engangsbleier. Ja, du leste riktig, bleier! Babypotting kan nemlig, med stor fordel faktisk, praktiseres med bleier på.  Forskjellen er at man med babypotting bruker bleien som et verktøy – ikke som et toalett. Det aller første steget mot suksessfull babypotting foregår inni hodet ditt. Du må kvitte deg med ideen om at bleier er portable toaletter, og begynne å tenke på dem som et verktøy du bruker for å hjelpe prosessen; en backup du bruker når du fks satser på å fange bare annehver tiss, når du ikke vil potte, når det ikke passer, eller når dere skal noe som du vet vil distrahere deg såpass at du kanskje vil overse signalene (middag hos svigers?). Eller – når du er for lat 🙂

923256_451209624960612_672715170_n

En backup har to funksjoner. Den skal:

  1. Gjøre potting enklere om mindre stressende for oss foreldre, og
  2. Hjelpe prosessen mot potteselvstendighet

Her kommer en guide til forskjellige backupmetoder. Alle er gode alternativer, og fungerer flott sammen med babypotting. Det viktigste er at dere finner den backupen som fungerer best for dere, i situasjonen dere er i. Det vil si det alternativet som fører til tydeligst signalisering fra barnet, færrest glipper, og minst stress for omsorgsperson.

«Vanlig» engangsbleie 

Engangsbleier kan være kjempepraktiske og helt fine å bruke som backup. Noen er derimot altfor effektive, og absorberer så bra at barnet ikke føler at hun blir våt. Ved utelukkende bruk av bleie, slutter barnet å assosiere følelsen av å tømme blære og tarm med å bli våt, og hun lærer seg at det er i bleia tiss og bæsj skal. Dermed har hun heller ingen grunn til å si ifra om at hun må på do. Noen engangsbleier inneholder kjemikalier som foruten å være giftige og irritere barnets hud, skaper en kjemisk reaksjon som avgir varme når barnet tisser – ganske deilig antakelig. Hvis bruk av engangsbleie fører til at barnet tisser og bæsjer i den uten å bry seg, og du ikke bryr deg heller, så hjelper ikke lenger bleiene prosessen og du bør bytte backup.

Engangsbleier finnes i mange varianter, fra ultra-absorberende med “magiske” gelelommer som lover “12 hour dryness”, til komposterbare papirbleier. Sistnevnte fåes kjøpt i miljøvennlige livsstilsbutikker, eller på internett. Svenske Naty har det mest miljøvennlige alternativet jeg har funnet.

Engangsbleie med et tøystykke/innlegg

img_5947-1.jpg
Engangsbleie med tøyinnlegg

En grei og effektiv backupmetode er å legge et tøyinnlegg inni engangsbleien. Som innlegg kan du bruke en gammel gulpeklut, eller lage dine egne ved å klippe opp gamle håndklær eller t-skjorter. Innlegget hindrer for rask absorbasjon, og sørger for at barnet kjenner at han blir våt når han tisser. Slik hjelper du ham med å ivareta hans medfødte sensitivitet og bevissthet rundt eliminasjon. Da kan du også bare skifte innlegget hvis han ikke har tisset så mye, og fortsette å bruke selve bleia.

Lommebleie/tøybleie

Det finnes masse forskjellige tøybleie-systemer på markedet, og alle er fine å bruke som backup. Når man babypotter i tillegg til å bruke tøybleier reduserer man vaskebehovet betraktlig. Mange kommuner i Norge gir også støtte til kjøp av tøybleier. Tøybleieforeningens nettside toybleieforeningen.no har god informasjon om tøybleier.

Lommebleie med innlegg i microfiber. Kan brukes med innlegget inni lommen, og/eller med et tøystykke.

EC- bleie

Det finnes også en del spesialdesignede tøybleier for bruk til babypotting. Disse fungerer ofte på samme måte som en sumotruse (se under), men med et sperrelag som gjør at de holder litt bedre dersom dere skulle ha en glipp. Disse er laget for at de skal være veldig enkle å ta av og på, for å gjøre det superpraktisk å tilby en pottesjanse. Disse selges i nettbutikker, og et søk på “ec-diaper” burde lede deg til steder du kan kjøpe slike. Offentlig støtte til tøybleier inkluderer også EC-bleier. Under er det bilder av en EC-bleie som heter Flaparap, og som man får kjøpt på bornready.uk

EC-bleie (Flaparapp) med tøyinnlegg. Man fester sperrelaget (mørkeblått) rundt babyens liv, og legger det sammenbrettede tøyinnlegget inni. Deretter festes sperrelaget under strikken på barnets rygg.

Når man vil tilby en pottesjanse, løsner man sperrelaget og innlegget fra strikken i ryggen, og holder barnet i posisjon, mens man holder bleia unna. Instant access to babys bottom!

Treningstruse

Her finnes det også mange på markedet. Treningstruse er en fin backup på tåddlere som snart er klare for å slutte helt med bleie. Bare husk at en treningstruse er en bleie – ikke en truse. Bruk den på samme måte som du ville brukt en annen type bleie-backup. Når dere har sluttet helt med bleier, så inkluderer også det treningstruse. Uh, hvorfor så streng? Vel, det handler om respekten for barnet, og å stå for det når man har slutta. Det er vi voksne som styrer prosessen, og vi må vise at vi har tillit til at barnet kan klare seg uten bleie. Barn gjør det de oppfatter at blir forventet av dem – ikke nødvendigvis det vi sier at vi forventer av dem. Om du forteller barnet ditt at hun har sluttet med bleier og må si ifra når hun må på do, og samtidig tar på henne en treningstruse, forteller du henne egentlig at du ikke er helt sikker på om hun kan få dette til og at du forventer at hun kommer til å tisse på seg. Treningstruse er flott å bruke mens dere trener, men har dere slutta så har dere slutta!

Child on potty play with father. Photo in old image style.

Sumotruse

Sumotruse er en skikkelig enkel backup, også flott å bruke om man vil se nøyaktig når tisset kommer – for eksempel hvis man vil lære seg hvilke signaler babyen gir før han må på do. Sumotruse lager du av en stor strikk, fks en avklippet strikk fra en gammel strømpebukse, og et tøyinnlegg. Som innlegg kan du bruke fks gamle gulpekluter eller en oppklippet t-skjorte:

Fest strikken rundt babyens liv. Brett sammen tøystykket og fest den ene enden under strikken foran på magen, og den andre bak på ryggen, så har du en sumotruse!

Om dere har en glipp skifter du bare tøyinnlegget til en ren og tørr en. Vil du tilby en pottesjanse kan du superenkelt løsne tøyinnlegget fra strikken bak, og holde babyen over potta mens du holder innlegget unna, og feste det igjen når dere er ferdige.

1380400_510528555695385_317419873_n

Ullpledd

Dette er egentlig ikke en backupmetode, men et triks du kan bruke om dere har slutta helt med bleier og bakcups, men du fremdeles er litt engstelig for en glipp i fks sofaen. Da kan du bare legge et ullpledd over! Ull er vannavstøtende, og vil hindre at tiss trekker inn i sofaen. Tisset vil isteden legge seg oppå, og kan lett tørkes opp med en klut. Ull er selvrensende, og kan bare henges opp til tørk. Jo bedre kvalitet det er på ulla, jo bedre vannavstøtende og selvrensende effekt. Skal du på besøk til svigers og er litt engstelig for deres nye velour-salong? Ta med ullpledd, og spør vennlig om du kan legge det over sofaen! Og slapp av. Jeg har brukt pledd fra Rørostweed, som har fungert helt utmerket, og i tillegg er veldig fine å se på.

For å oppsummere – bruk den backupløsningen som fungerer best for dere i den situasjonen der er i. Variér utifra hvor dere er, hva dere skal, og hvilke behov dere har. Kanskje er en engangsbleie å foretrekke under julemiddagen, mens en sumotruse funker bra når dere er hjemme? Kanskje en ec-bleie gjør dobesøk til en lek når dere er på handletur, mens tøybleier gjør jobben om natta? Her er det ingen fasit, og man behøver ikke dedikere seg til ett eneste alternativ. Spør andre om råd, fks på den norske EK -gruppa på facebook.

Enda ikke helt sikker på hva som er best for dere? Les mer om backup for de forskjellige aldersgruppene her: https://godiaperfree.com/ultimate-guide-to-ec-backups/?=invite505 eller meld deg på et kurs i babypotting!

Og legg gjerne igjen en kommentar, og fortell meg hva slags backup du har vært mest fornøyd med! Gleder meg til å høre 🙂

Liker du det du leser?

Spander en kaffe på meg så jeg kan fortsette å spre kunnskap om babypotting! Tusen takk 🙂 – Annie

kr 45,00

3 kommentarer om “Å bruke bleier som verktøy

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: