Vanlige innvendinger mot babypotting (og hva du kan si, eller tenke, i stedet).

Pottetrening er omsluttet av mange merkelige myter, noen av dem sterkt opphauset av bleieprodusenters markedsføring. Her prøver jeg å imøtekomme noen av de vanligste innvendingene som kan dukke opp når man babypotter:

  1. Barn har ikke kontroll over blæren, eller avføring, før de er tidligst 12/18/24 +++ mnd
  2. Å bruke potte er uhygienisk
  3. Det er farlig å pottetrene for tidlig
  4. Det er best å vente med pottetrening til sommeren
  5. Babypotting høres ut som skikkelig krevende arbeid – er det verdt strevet?
  6. Babypotting er bare for hjemmeværende foreldre

1. Barn har ikke kontroll over blæren, eller avføring, før de er tidligst 12/18/24 ++ mnd

Vel, det stemmer at små barn ikke har kontroll slik vi voksne tenker på kontroll. De kan ikke si ifra med ord om at de må på do, og det er begrenset hvor lenge de kan holde seg når blæra er full. Men det betyr ikke at de tisser i et tilfeldig, ubevisst mønster. Forskning har vist at barn er født med fungerende nerveforbindelser mellom hjernen og muskulaturen rundt tarm og blære (1). De er istand til å trekke sammen og slappe av i lukkemuskulaturen i bekkenbunnen og i blæreveggen. De kan også oppfatte ubehag og smerte i denne regionen. De kan altså kjenne at de må på do, på samme måte som oss. Blæren deres fyller seg opp, og når den begynner å bli full sier barnet ifra om at han må på do, ofte ved å bli urolig og gråte. Hvis de ikke får hjelp tømmer blæren seg på refleks når den ikke klarer å holde på innholdet lenger. Akkurat som hos voksne. Spedbarn har stort væskeinntak og små blærer, så de må tisse ganske ofte, og det kan virke som de tisser hele tiden, og det kan misforståes som at de ikke har kontroll. Men det har de. Etterhvert trener musklene i bekkenbunnen seg opp og blærens kapasitet blir større, og det går lenger og lenger tid mellom hver gang blæra trenger å tømmes.

Nerveforbindelsene mellom hjernen og muskulaturen rundt tarm og blære bygger seg opp ved trening, på samme måte som annen koordinasjon av kroppsbevegelser er avhengig av å bli brukt for å utvikle seg. Å tilby en anledning til å slappe av i muskulaturen – ved å tilby en potte når behovet melder seg – gir barnet en anledning til å trene på å sende signaler til musklene som er involvert i handlingen, og er nødvendig for å utvikle denne ferdigheten. Barn som babypottes får daglig anledning til å øve på dette, og det er antagelig grunnen til at babypotting fører til naturlig tidlig bleieslutt.

2. Å bruke potte er uhygienisk

Avføring inneholder masse bakterier som er supre å ha i tarmen, men som ikke bør komme i kontakt med hud. Eller klær. Den bør skylles ned i vasken eller tømmes i en do. Hvis man vasker potten med varmt vann og steriliserer den med litt antibak eller sprit en gang i uken er pottebruk en hygienisk og respektfull måte å håndtere menneskelig avfall på, for tarmen, huden, barnet, og ikke minst planeten.

3. Det er farlig å pottetrene for tidlig

Babypotting er ikke det samme som det vi i vesten tenker på når vi tenker på pottetrening. I konvensjonell pottetrening er fokuset at barnet skal lære seg å gå på do selv. Babypotting handler derimot om at den voksne skal lære seg når barnet må på do og hvordan han (den voksne) kan hjelpe til med å få tisset eller bæsjen i potta/do, for å så gradvis lære barnet å mestre dorutinen selv.

Forskningen viser at risikoen ved pottetrening ikke er knyttet til om denne skjer tidlig eller sent, men til hvorvidt pottetreningen fører til at barnet jevnlig og over tid holder igjen bæsj og tiss istedenfor å tømme seg (2). Den potensielle risikoen ved pottetrening er altså dersom barnet holder seg istedenfor å gå på do. Jevnlig tilbud om å gjøre fra seg på en potte gir barnet mulighet til å tømme seg med jevne mellomrom, og reduserer farene for at barnet holder seg til et punkt hvor det blir farlig (les om babypotting mot forstoppelse her). Å tilby potte fra fødselen av gjør at dobesøk blir en naturlig del av hverdagen, og reduserer sjansen for at barnet på et tidspunkt skal utvikle vegring mot do eller potte.

Studier blant urfolk i øst afrika har vist at barn er i stand til å bli tørre så tidlig som ved 6 måneders alder (2) – uten noen beviselige skader verken psykisk eller fysisk. Disse studiene tyder på at alderen for bleieslutt er et resultat av kulturell forventning, og at det ikke er alderen som er avgjørende for resultatet.

Men hvor kommer egentlig denne myten om at det er farlig å pottetrene for tidlig fra?

Fra begynnelsen av forrige århundre utviklet vi i vesten en svært krenkende holdning til pottetrening, med bruk av metoder vi i dag tar sterk avstand fra. Fra statlig hold ble det i USA anbefalt å føre såpestykker inn i barnets endetarm på faste tidspunkter for å kultivere absolutt forutsigbarhet. Skolding og fysisk avstraffelse ved uhell var anbefalte og vanlige metoder.

Etter andre verdenskrig ble heldigvis disse metodene diskreditert, og ideen om mer sensitive og barneorienterte framgangsmåter fremmet. Beskjeden om å “vente til barnet er klart” ble lansert, både av fagpersoner og i omfattende reklamekampanjer fra Pampers. Etter dette har alderen for bleieslutt økt betraktelig, og den fortsetter å øke.

Ett sted på veien er dårlig pottetrening blitt forvekslet med tidlig pottetrening. Det er altså ikke alderen på barnet som utgjør risiko, men metodene som brukes. Barn fødes klare, det er opp til oss voksne å følge opp på en god måte.

Babypotting handler om å bygge opp en tett kommunikasjon og et velfungerende samspill mellom forelder og barn. Det handler om å respondere på barnets medfødte behov for å gjøre fra seg et annet sted enn på seg selv, ved å holde ham i en posisjon (dyp huk) som gjør det mulig å tisse og bæsje komfortabelt når han trenger det. Gjort med varsomhet og sensitivitet vil babypotting på ingen måte være skadelig, men tvert imot bidra positivt til barnets utvikling.

4. Det er best å vente med bleieslutt til sommeren

Vinteren er antagelig den største utfordringen for potting i nord, og den vanligste unnskyldningen for å vente med bleieslutt. Men det er ikke nødvendig å vente til sommeren, hverken med å babypotte eller pottetrene. Det er slettes ikke nødvendigvis enklere om sommeren heller. Vi foreldre må uansett årstid lære oss signalene for når barnet må på do, og det eldre barnet må lære seg å manipulere klær og bruke potta. De fleste har vaskemaskin hjemme som gjør det enkelt å vaske klær og backuper – enklere enn når man kanskje er på reise eller på hytte uten strøm og vann om sommeren. For å lykkes med babypotting (og bleieslutt for eldre barn) er det viktig å få til en god oppstartfase hvor de voksne følger nøye med og er tilstede med barnet. Dette kan faktisk være enklere om vinteren, hvor dere kanskje må tilbringe tid innendørs uansett, enn om sommeren når det er fint vær, barnet løper rundt, og du bare vil slappe av i sola.

At det er best å vente til sommeren er en myte. Det er fordeler og ulemper knyttet til å potte både om sommeren og vinteren. Det som bør være avgjørende er ikke hvilken årstid det er men om du som forelder er klar for å begynne potting. Les om potting om vinteren, og pott slik det passer for dere, også når det er kaldt.

5. Babypotting høres ut som skikkelig krevende arbeid – er det verdt strevet?

Vel, det kjappe svaret er, ja – det er krevende. Og ja, det er verdt strevet.

Babypotting krever at du til å begynne med observerer barnet tett og lærer deg når han må på do. Det forutsetter at du tilbringer tid med ham, anerkjenner alle hans bevegelser og lyder som kommunikasjon og imøtekommer hans behov når han ber om det. Dette kan høres intenst ut, særlig hvis du ikke har barn fra før, men det er igrunnen dette alle foreldre gjør automatisk de første månedene uansett. Å inkludere potting i barnestellrutinen betyr egentlig bare å også respondere på barnets behov for å tisse og bæsje, på sammen måte som du allerede responderer når barnet er sulten, eller trøtt, eller bare vil ha nærhet. Du er allerede i en symbiose med barnet ditt, og potting glir lett inn i samspillet dere allerede har. Hvis du legger til at potting gir et gladere og mer tilfreds barn, og du antakelig vil slippe unna kolikk og mye uforståelig uro, vil babypotting de første månedene gjøre hverdagen din totalt sett enklere og mer harmonisk.

En periode vil antall ganger dere besøker potta antagelig overstige det totale antall ganger du ellers ville skiftet bleie i løpet av en dag, og sånn sett oppleves som mer tidkrevende. Med det tar også tid å skifte bleier, og særlig bæsjebleier. Å tømme en potte med bæsj tar mye mindre tid enn å skifte og tørke opp etter en bæsjebleie, og er også mye hyggeligere. Hvis du legger til at barn som babypottes ofte slutter helt med bleie mellom 12 og 18 måneder (mot gjennomsnittet ellers, som er 2.5 år, altså minst ett år ekstra med bleieskift), vil den totale mengden tid brukt på pottebesøk gjennom hele småbarnsperioden være mye mindre enn den totale mengden brukt på bleieskift.

Og, hvis du aldri har prøvd å skifte en bæsjebleie på en toåring, så kan jeg fortelle deg at det er en opplevelse med visse ubehagelige sider – uansett hvor glad du er i barnet. Litt ekstra fokus og arbeid i starten, og du kan heller glede deg over å ha en selvstendig toåring som bæsjer i do.

6. Babypotting er bare for hjemmeværende foreldre.

Babypotting er veldig fleksibelt og det finnes mange varianter som passer til alle livsstiler. Ikke lur deg selv til å tro at du må utelukke oppdragelsesmetoder som tiltaler deg fordi du skal tilbake i full jobb når permisjonen er ferdig. Kjør en deltidsløsning, og involver barnehagen. Hvordan du potter deltid og samarbeider med barnehage kan du lese mer om her: Løsningen for travle hverdager, hvordan samarbeide med barnehage.

1 – Bladder function development and its urodynamic evaluation in neonates and infants less than 2 years old

2 – http://godiaperfree.com/dangers-of-early-potty-training-do-they-really-exist/?invite=505

3 – DeVries og DeVries, cultural relativity of toilet training readiness; a perspective from east africa

Liker du det du leser?

Spander en kaffe på meg så jeg kan fortsette å spre kunnskap om babypotting! Tusen takk 🙂 – Annie

kr 45,00

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: