Hvordan samarbeide med barnehage?

En av de største utfordringene for foreldre som praktiserer babypotting er at kunnskapen om potting er ganske lav i resten av samfunnet, også blant helsepersonell og pedagoger. Å potte når dere er hjemme og koser dere er jo bare gøy, men hvordan inkluderer man de andre omsorgspersonene barnet etterhvert også skal omgi seg med? I denne posten skal jeg fokusere på barnehage, og hvordan man  kan gå fram for å få til et godt samarbeid fra starten av.

Saalfeld, Kinderkrippe
Pottetrening i en barnehage i Øst-Tyskland, ca 1950. Bilde hentet fra thelifeofme.org

Mitt inntrykk er at barnehageansattes motstand mot potting for det meste kommer av to ting: Kunnskapsmangel (de vet ikke hva de skal gjøre eller hvordan), og frykt for at potting skal gjøre hverdagen tyngre. I utgangspunktet vil de aller fleste barnehageansatte gjerne gjøre en god jobb og ha fornøyde barn og foreldre i barnehagen sin, og er interessert i å lære nye ting om barnestell. Samtidig er det stor forskjell på barnehager, og mange sliter med underbemanning. Derfor er det viktig å lære de ansatte hvordan de kan gjøre det, og forklare at hvis de følger opp pottinga så kommer de aldri til å behøve å skifte bæsjebleie på ditt barn, noe som vil spare dem for både tid og ressurser på sikt. 

Med andre ord: Hvis du forklarer hva du ønsker på en enkel og positiv måte, og demonstrerer hvordan det gjøres i praksis, vil de aller fleste barnehageansatte respondere positivt. Her kommer et forslag til fremgangsmåte, basert på mine egne erfaringer fra da min datter begynte i barnepark. Da var hun 18 måneder gammel, og hadde vært bleiefri på dagtid siden hun var 12 måneder:

Bruk første tilvenningsdag til å legge merke til bleieskiftrutinene, og eventuelt potterutinene hvis det er noen eldre barn som bruker potte eller do, i avdelingen. Prøv å finn en måte du kan få potting av ditt barn til å passe inn i rutinen de allerede har i barnehagen. Pott mens dere er der hvis behovet melder seg, men ikke gjør noen greie ut av det med mindre noen av de ansatte spør. 

Dag to kan du begynne å snakke om potting. Hvis de ikke allerede har en potte på avdelingen, så gi dem en de kan bruke. Velg deg ut én ansatt å lære opp først. Si fks: “Vi pleier å sette Gunnar på potta ved hvert bleieskift, ofte tisser han litt på den. Sånn her gjør vi det” og vis rutinen. Vis hvordan backupen dere bruker fungerer. Kom med et forslag til når de kan tilby potte, basert på bleieskift/potterutinene de allerede har. Si fks. «Når dere skal skifte bleie, kan dere begynne med Gunnar og la ham sitte på potta mens dere skifter på de andre barna?» Hvis det er eldre barn i avdelingen, kan du foreslå at personalet kan sette ditt barn på potta når de eldre barna skal på do. Eller ved andre faste tider, som fks før de kler på seg for å gå ut, når de kler av seg etter å ha vært ute, før de spiser, før barna skal sove, og etter at barnet våkner etter søvn. Ikke forvent at personalet skal lære seg barnets signaler og potte på bakgrunn av de! Sjansene for suksess er mye større om du foreslår faste tidspunkter. Kanskje vil personalet etterhvert også lære seg signalene, men ikke be om det i starten.

Pott barnet selv når dere kommer til barnehagen på morgenen og når dere skal dra på ettermiddagen. Fortsett med det så lenge barnet går i barnehagen. Det minner de ansatte på at dette barnet skal følges på do jevnlig, og viser dem at dette er noe som følges opp utenom barnehagen også – du mener alvor med andre ord. Forklar også for personalet at dette er en læringsprosess, og de er sjelden lineære. Det kommer til å gå opp og ned, og det viktige er at vi voksne holder kursen og holder fast på å bruke do og potte. Hvis det kommer en periode med masse uhell, så ikke gå tilbake til bleier – det vil stanse læringen og er det siste vi vil gjøre! Snakk heller med personalet om det er noe i rutinen som kan endres, fks legge til et ekstra dobesøk som en del av den daglige rutinen, eller la barnet få litt mer privatliv på do ved å lukke døren eller gå ut, hvis hun foretrekker det.

Du kan også skrive et formelt brev til barnehagens pedagogiske leder. Prøv å beskrive hvordan dere pleier å gjøre det hjemme, og kom med konkrete forslag til hva barnehagen kan gjøre for å få potting til å fungere også i barnehagen.

Dette burde få de aller fleste pedagoger og assistenter entusiastisk med på leken, men kanskje trenger de litt mer overbevisning. Det sirkulerer mange gammeldagse og utdaterte oppfatninger om pottetrening, og kanskje trenger noen av disse å bli korrigert. Ikke bli indignert eller sur eller stressa om noen trenger litt mer overtalelse! De er ikke imot deg – det er bare at tanken på å ta en ettåring med på do strider mot ting de har lært eller hørt tidligere. De trenger bare en oppdatering, og det kan du gi dem!

Noen vanlige innvendinger som kan dukke opp er:

  • Så små barn har ikke kontroll over blæren

Det stemmer ikke. Barn har kontroll over blæren allerede når de blir født, og dette er godt dokumentert gjennom forskning. Blæren deres fyller seg opp, og når den begynner å bli full sier barnet ifra om at det må på do. Hvis de ikke får hjelp tømmer blæren seg på refleks når den ikke klarer å holde på innholdet lenger. Akkurat som hos voksne. Spedbarn har stort væskeinntak og små blærer, så de må tisse ganske ofte, og det kan virke som de tisser hele tiden, og det kan misforståes som at de ikke har kontroll. Men det har de. Etterhvert trener musklene i bekkenbunnen seg opp og blærens kapasitet blir større, og barnet begynner å holde seg lenger og lenger. Ved ettårsalderen kan en baby holde seg alt mellom 30 minutter til flere timer, avhengig av væskeinntak og hvor lenge barnet har blitt pottet (altså hvor lenge hen har blitt oppmunteret til å øve seg på å holde seg – og slik trent opp muskulaturen). De kan også slappe av på kommando (hvis de har fått anledning til å øve seg på det), og kan derfor følges på do og gjøre fra seg der til faste tider. For en grundigere gjennomgang av forskningen på området se dr. Gwen Dewars artikkel Infant Potty Training; an evidence based guide.

  • Å bruke potte er uhygienisk

Jeg er litt usikker på hvor denne myten kommer fra, men den er merkelig nok ganske utbredt. Å bruke potte er akkurat like hygienisk som å bruke et toalett. Om man vasker potten etter bruk og oppbevarer den på do utgjør den ingen hygienerisiko. For barnet er det mye mer hygienisk å bruke potte enn å bruke bleie – for da slipper hen at huden og kjønnsorganer kommer i kontakt med bakterier fra avføring. Urin er sterilt og utgjør ikke en hygienerisiko, med mindre barnet har urinveisinfeksjon (da vil hen også ha feber og mest sannsynlig ikke være i barnehagen i det hele tatt). Uansett kan man fremdeles bruke treningstruse eller tøybleier som en backup også i barnehagen for å fange opp uhell.

Å bruke potte er like hygienisk, om ikke mer hygienisk, som å bruke bleie. Til tross for dette er det noen steder likevel innført forbud mot å bruke potte i barnehagen, av hygienehensyn. Selvom dette er idiotisk og absurd, er det antagelig ikke noe den enkelte barnehage kan gjøre så mye med. Hvis dette er tilfelle i barnehagen deres, gi avdelingen et dosete istedenfor en potte. Er de fremdeles ikke fornøyd, så kjøp en sprayflaske med desinfiserende vaskemiddel de kan spraye setet med etter bruk, og eventuelt engangsservietter de kan bruke å tørke av setet med. Gjør det så enkelt som mulig for personalet å både potte barnet og følge reglene.

  • Å bruke potte tar for lang tid

Selvom personalet kanskje må hjelpe barnet ditt på potte et par flere ganger i løpet av dagen enn de ellers ville brukt på å skifte bleie, vil den totale mengden tid brukt på pottebesøk over tid bli mye mindre enn tid brukt på bleieskift. Demonstrer hvordan det gjøres, og forklar at hvis de følger dette opp kommer de aldri til å behøve å skifte en eneste bæsjebleie på barnet ditt – som er både tidkrevende og ubehagelig. Foreslå at barnet kan sitte på potta mens de skifter bleie på de andre barna.

Prøv å vis forståelse mot disse innvendingene og hvordan pottebehovet deres påvirker hverdagen i barnehagen, og forsøk å tilpass og forklar hvordan de kan gjøre det slik at potting faktisk gjør hverdagen enklere for dem. Klarer du å framstille det slik vil du ganske garantert får dem med på laget ditt 🙂

Hvis personalet fremdeles er skeptiske eller ikke vil følge opp kan du vise til rammeplanen for barnehager (utdragene er hentet fra Rammeplan for barnehagens innhold og oppgaver av 1. August 2017)

Punkt 3. Barnehagens formål og innhold:

Barnehagen skal fremme læring. I barnehagen skal barna oppleve et stimulerende miljø som støtter opp om deres lyst til å leke, utforske, lære og mestre.”

Å gå på do er en basal ferdighet som må læres. Barnehagen bør følge opp denne læringsprosessen og bidra til mestring på området.

Punkt 4, om barns rett til medvirkning:

“Barnehagen skal være bevisst på barnas ulike uttrykksformer og tilrettelegge for medvirkning på måter som er tilpasset barnas alder, erfaringer, individuelle forutsetninger og behov. Også de yngste barna og barn som kommuniserer på andre måter enn gjennom tale, har rett til å gi uttrykk for sine synspunkter på egne vilkår. Barnehagen må observere og følge opp alle barns ulike uttrykk og behov.”

Punkt 5, om samarbeid mellom barnehage og hjemmet:

«På individnivå skal barnehagen legge til rette for at foreldrene og barnehagen jevnlig kan utveksle observasjoner og vurderinger knyttet til enkeltbarnets helse, trivsel, erfaringer, utvikling og læring.»

«Samarbeidet mellom hjemmet og barnehagen skal alltid ha barnets beste som mål. Foreldrene og barnehagens personale har et felles ansvar for barnets trivsel og utvikling.»

Etter disse argumentene burde den mest motvillige barnehageonkel være overbevist, og dere kan fortsette ferden mot bleieslutt som et kompetent og energisk team. Hurra!

Dog, skulle det falle seg slik at barnehagen fremdeles ikke vil følge opp, så la barnet bruke bleie i barnehagen, og praktiser babypotting når dere er hjemme og i helgene. Bare rolig, det kommer ikke til å ødelegge prosessen. Pott før og etter barnehagen, og fortsett å kommuniser om det. Si fks «Du behøver ikke bleie lenger, for du har lært deg å tisse og bæsje i do/potte. Men i barnehagen må du ha bleie på fordi barnehagen foretrekker det.» Når barnet runder to år, kan du bruke en ferie til å avslutte bleiebruk med en kjapp pottetrening, og så si til barnehagen at dere har pottetrent og at barnehagen må følge opp med jevnlige dobesøk.

Håper dette var til inspirasjon og hjelp! Legg gjerne igjen en kommentar med din egen erfaring med potting i barnehagen, og del gjerne dine tips om du har noen!

God barnehagestart 🙂

Liker du det du leser?

Spander en kaffe på meg så jeg kan fortsette å spre kunnskap om babypotting! Tusen takk 🙂 – Annie

kr 45,00

2 kommentarer om “Hvordan samarbeide med barnehage?

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: