Løsningen for travle hverdager – Deltidspotting

Denne posten er del to i en serie om triksene som gjør babypotting enkelt og overkommelig i en norsk, moderne hverdag. Del èn handler om bruk av backup, og den kan du lese her.

Så til deltidspotting, eller EC light som mange kaller det. Hva er greia? Greia er at babypotting er veldig fleksibelt, du kan skreddersy praksisen slik at den passer perfekt inn i akkurat din families hverdag. Du behøver ikke dedikere deg til å potte 24/7 for å lykkes. Tvert imot. Du kan finne en deltidsløsning og dra stor fordel av praksisen likevel. Det viktigste er at du finner et ambisjonsnivå som passer for deg og din familie. Målet med babypotting er ikke å fange så mye tiss og bæsj som mulig, eller å slutte med bleier så fort som mulig, men å kultivere kommunikasjonen mellom deg og babyen din, og å gjøre hverdagen hyggeligere og enklere for hele familien.

Nå skal jeg gå igjennom noen av de vanligste modellene, fra de mest avslappa deltidsversjonene, til hardcore fulltidspotting. La deg inspirere til å finne din stil, og husk at du kan endre stilen din når som helst. Du kan også blande og mikse strategier akkurat som det passer for deg. Vær realistisk, og stolt over å få til så mye du kan.

1. ved bleieskift

Dette er antagelig den enkleste deltidsløsningen, og et godt sted å starte om du aldri har pottet før. Tilby en potteanledning som en del av bleieskiftrutinen. Det vil si: Ta av brukt bleie og vask som du pleier. Løft barnet opp og hold henne over vasken, eller do, eller en potte. Si fks «nå kan du tisse hvis du trenger». Vent en liten stund. Hvis det kommer litt så er det supert, hvis ikke så legger du henne bare ned på stellebordet igjen, tar på nye bleie og går videre med dagen som dere pleier. Gjenta ved neste bleieskift.

isadora classic over sink

2. Når du ser at det kommer bæsj

Mange velger å bare satse på å fange bæsj. Det er ofte ganske lett å oppfatte signalene for bæsj. De fleste av oss, også babyer, må bæsje etter at vi har spist. Når du ser at han blir fjern i øynene, rød i ansiktet og begynner å trykke – ingen grunn til å vente til bæsjen havner i bleia! Si «nå må du bæsje, vent til vi kommer til do» og ta ham med til badet. Ta av klær og bleie, og hold ham over vasken (hvis han fullammes) eller over do eller potte (hvis han har begynt med fast føde). Si «nå kan du bæsje» når du er klar. Mange er redde for at det skal forårsake forstoppelse hvis de avbryter barnet midt i bæsjinga. Det er det ingen grunn til. Akkurat som med oss voksne så kjenner barn at de må bæsje, men de er istand til å holde seg en liten stud til de kommer seg på do. Når de kommer seg på do eller potta kan de slappe av og bæsjen kommer ut. Det fører ikke til forstoppelse, tvert imot så motvirker det forstoppelse, fordi det er enklere for barnet å få ut all bæsjen når det ikke er en bleie i veien som stanser bæsjen på vei ut av tarmen.

3. «Easy catches» – etter søvn og etter mat

Alle må vi på do etter at vi har sovet. Det er bare i de aller første månedene at babyer tisser mens de sover, etter ca tre måneder tisser de bare i halvvåken eller våken tilstand. Hvis babyen våkner med våt bleie er det fordi hun har våknet mellom to søvnsykluser og tisset da, eller fordi hun har tisset rett etter at hun våknet. Om du er rask kan du ganske så enkelt spare et bleieskift, ved å tilby potte rett etter at hun har våkna.

Det er ganske likt med måltider – når noe kommer inn, må noe ut. Tilby en pottesjanse etter et måltid, eller underveis i måltidet hvis barnet blir urolig, prøver å komme seg ut av barnestolen, eller «popper» av brystet. De er alle sikre tegn på at han må på do.

4. Rutine

Kanskje vet du sånn ca hvor lang tid det tar mellom hver gang han må tisse? Kanskje er de ca hver halvannen time? Da kan du tilby en pottesjanse ca hver halvannen time, rett og slett bare ved å følge klokka. Eller du kan gjøre det bare når det passer for deg. For eksempel kan du gjøre det til en vane å ta barnet med deg når du selv skal på do, og tilby en pottesjanse da. Kanskje blir den brukt (hurra!), kanskje ikke – no big deal, prøv igjen neste gang.

5. Bare i helger o.l

Noen velger å bare potte i helger og ferier, men bruke bleier på «vanlig» måte i hverdagen. Det er også en super løsning. Mange velger da å la barnet gå mye uten bleie eller bare med en enkel tøybleie eller sumotruse (se innlegget om backups for beskrivelse av sumotruse). Du kan også velge å bare potte på ettermiddagene, bare om morgenen, bare om dagen, bare om natten osv.

little-stations-with-a-view

6. Fulltid dagtid med backup

Dette begynner å nærme seg en «hardcore» variant, men er slett ikke så vanskelig og omfattende som man kanskje skulle tro. Kanskje havner du her uten at du helt har lagt merke til det etter å ha startet med noen av variantene over. Uansett, ambisjonen her er å fange alt av tiss og bæsj i potta på dagtid. Det er ambisjonen, men det er ingen grunn til å gjøre det til et nederlag om man ikke alltid får det til. Det viktigste er at du vet hva du prøver på, altså hva som er ambisjonsnivået ditt, og at du stadig evaluerer om dette er et realistisk ambisjonsnivå. Det vil si; fører det til bedre samspill med babyen min, gjør det meg til en gladere, tryggere og roligere forelder, og er det gøy? Så lenge svaret stort sett er ja – kjør på. Begynner du å bli frustrert, stressa, tenker du bare på bæsj og tiss? Da bør du vurdere å senke ambisjonsnivået. Det er intet nederlag! Tvert imot vil jeg kalle det en seier. Du tar ansvar og tilpasser deg realitetene. Vær stolt av det! Som tidligere nevnt kan du fint dra fordel av babypotting selvom du velger en deltidsløsning. Og du kan alltids heve ambisjonsnivået igjen senere hvis det føles riktig.

Så, hvordan ser en slik fulltidsmodell ut? Man bruker en backup, altså en bleie, i tilfelle glipp. Les mer om backups her. Man går gjennom dagen og tilbyr en pottesjanse med jevne mellomrom, enten ved å tolke babyens signaler, eller på rutine basert på babyens naturlige timing. Eller ofte begge deler. Om natta bruker man en skikkelig absorberende backup, som satser på søvn framfor potting. Altså, man prøver å unngå å tilby potte om natta.

IMG_3804

7. Fulltid natt og dag med backup

Akkurat samme modell som ovenfor, men med natt inkludert. Nattpotting er lettest å få til dersom man samsover eller sover i samme rom. Tanken på å stå opp om natta for å tilby potte, på toppen av alt annet du gjør istedenfor å sove, er kanskje ikke noe du umiddelbart jubler høyt over – men faktisk kan nattpotting føre til bedre og mer søvn for alle. Les mer om potting om natta her.

8. Fulltid natt og dag uten backup

En bleiefri baby. Alltid. Dette er babypotting i sin pureste form, slik vi er skapt fra naturens side. Og slik man i antropologiske studier kan lese at urbefolkninger i varme deler av verden gjør det. Er det mulig å få til i Norge, i dag? Min plan er å prøve, kanskje med neste baby. Så, følg med om du vil være med på det eventyret!

Liker du det du leser?

Spander en kaffe på meg så jeg kan fortsette å spre kunnskap om babypotting! Tusen takk 🙂 – Annie

kr 45,00

4 kommentarer om “Løsningen for travle hverdager – Deltidspotting

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: