Drømme-tiss

Eller Dream-pee. Altså potting mens barnet sover, eller er i halv-søvne. Jeg trodde jeg skulle slippe å prøve på akkurat denne kuriositeten av en potting, men nå har jeg altså testet det ut.

Grunnen er følgende: Datteren min, April, fyller snart to år. Hun har vært bleiefri på dagtid siden hun var 12 måneder og om natten siden hun var 18 måneder. Men, som alle normale barn, tisser hun av og til i senga. Noen netter sover hun igjennom og våkner opp tørr, andre netter våkner hun opp og sier hun må tisse, andre netter våkner hun opp og er lei seg og sint fordi hun bare vil sove men har en slik forstyrrende pressende følelse i magen (full blære), mens andre netter igjen åpnes alle sluser og hun sover lykkelig videre midt i en stor våt flekk. Det kan være fristende å putte bleia på igjen, og noen netter har vi gjort det – fordi det får oss alle til å sove bedre, og av og til er det viktigst.

Men nå, etter flere netter med god søvn og overskudd i hjerne og kropp, var mor og far klare for å angripet problemet!

Så hva er egentlig problemet? Vel, det er egentlig ikke noe problem her. April må av og til opp og tisse om natta – akkurat som alle andre. Spørsmålet er heller; hva er løsningen? Her tenker jeg at det langsiktige målet er, som med all potting nattestid; best mulig søvn for alle involvert (inkludert foreldre!).

Det aller beste er om hun kan sove hele natten uten å behøve å gå på do. Det kan dog se ut som det er et for ambisiøst mål nå, så nest best er at hun sover igjennom alle de timene vi foreldre sover uten å behøve å gå på do. Altså ca fra kl 22 – 6.

Løsningen er å potte henne når vi legger oss. Men hun blir rasende hvis vi vekker henne når hun bare vil sove, så vi må gjøre det nesten uten at hun våkner.

Det er dette som er en Drømme-tiss. Et pottebesøk i drømme.

Trikset er å gjøre seansen så behagelig, varm og komfortabel for ungen som overhode mulig:

 1. Sørg for dempet belysning. Bare akkurat nok til at du ser hva du gjør. Vi har brukt et stearinlys.
 2. Bruk et potte-trekk. Vi har brukt denne fra Tøybleia over innsatsen i en BabyBjørn-potte.
 3. Kle barnet i en to-delt pysjamas – overdel og bukse som er lett å trekke av (ingen bleie!).

Når du skal legge deg, gjør følgende:

 1. Pust dypt før du går inn til barnet. Hvis du er stressa kommer hun til å merke det og nekte å samarbeide.
 2. Gå rolig inn, tenn eller sku på lyset.
 3. Sett deg ned ved siden av barnet, ta rolig av dyna og trekk ned buksene. Sett potta klar i fanget ditt eller ved siden av deg.
 4. Stryk barnet over kinnet og hvisk «På tide å tisse litt.»
 5. Løft henne rolig opp. Pass på å støtte hodet.
 6. Sett henne på potta og la henne hvile hodet inntil deg. Hvis hun protesterer kan du si «du kan hvile hodet ditt inntil meg. Vi er straks ferdig.»
 7. Gi klarsignal, fks «nå kan du tisse»
 8. Vent til hun er ferdig
 9. Tørk med en myk klut eller mykt dopapir
 10. Legg henne tilbake, trekk på buksene igjen, og nynn henne tilbake i søvne hvis det trengs

Kjernen er altså å gjøre dette nesten uten at barnet våkner. Vær rolig, avslappet, men effektiv. Ikke oversnakk, men gi rolig beskjed om hva som skal skje.

Resultatet? Et barn som sover lenger og bedre – og våkner tørr (så langt alle morgener for vårt vedkommende). Og det er ganske så digg!

En tanke om “Drømme-tiss

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: