7 gode grunner til å Babypotte

Det er mange gode grunner til å tilby babyer å gjøre fra seg i en potte i stedet for eller i tillegg til bleier, uansett om du gjør det ofte eller sjelden (Ja, for du kan nemlig potte akkurat så mye du vil; les mer om deltidspotting her). Under går jeg gjennom noen av de beste grunnene etter min mening, og jeg vil gjerne begynne med å si at du bør potte fordi

1. Det er skikkelig gøy!

Babyer kommer ut, uten bruksanvisning, men med sterke behov de kommuniserer på utrolig abstrakt vis. Personlig syntes jeg det var en skremmende og uforståelig oppgave i begynnelsen. Heldigvis tok det ikke så lang tid før jeg kjente igjen signalene for sult og trøtthet, og forsto hvordan jeg kunne imøtekomme disse behovene på en måte datteren min likte. Dette gav meg litt mer selvtillit. Men vi opplevde fortsatt mye gråt og uro som jeg ikke forsto opphavet til, og det frustrerte meg. Da jeg endelig forsto at hun også prøvde å fortelle meg når hun måtte på do, løste mye av uroen seg. Jeg begynte å føle meg som en kompetent forelder. Jeg lærte meg å lytte, og ta ungen min sine signaler på alvor, en ferdighet jeg har hatt bruk for på langt flere områder enn bare potting. Da vi begynte å potte fikk vi også et nytt tema å kommunisere om, og en ny arena for å bygge samspillet mellom oss. Og det beste av alt er at babypotting er så tydelig: Babyen sier ifra -> du tilbyr potte -> det kommer bæsj eller tiss i potta = enorm mestringsfølelse for alle!

IMG_1535
Bedre med en tiss i skogen enn en våt bleie i sekken!

2. Unngå bleieutslett

Halvparten av alle spedbarn får i perioder problemer med huden i bleieregionen, i form av irritert hud og utslett (1). Dette skyldes hovedsakelig at huden blir irritert i det fuktige og tette miljøet i bleien, får så å komme i kontakt med urin og avføring som bidrar ytterligere til irritasjon. Sår hud og utslett som svir og klør kan være svært plagsomt for barnet og påvirke søvn og humør. Når du potter unngår du veldig enkelt at barnet går med våt bleie, og du slipper bleieutslett. Digg for barnet, digg for deg.

3. Redusere faren for forstoppelse

Det er ikke uvanlig at barn får forstoppelse (2). Dette skyldes både hardere avføring ved overgang til fast føde, men også at det faktisk er ganske vanskelig å bæsje når man ligger eller står. Vi mennesker er nemlig født med en «knekk» på endetarmen som gjør at passasjen lukkes når vi ligger eller står. Den er der for at vi ikke skal bæsje på oss mens vi står (og fks tar oppvasken) eller ligger (og fks sover). Denne «knekken» er også delvis lukket når vi sitter med beina i 90 graders vinkel (som vi gjør på en stol, eller et vanlig toalett). Når vi derimot setter oss på huk, åpnes den, og endetarmen blir en rett og åpen passasje hvor bæsj enkelt kan komme ut.

squat

Barn som ikke kan gå kan ikke komme seg i denne posisjonen selv. De trenger hjelp. Fra oss. Når barnet blir holdt i klassisk EK-stilling (en hånd under hvert kne, barnets rygg mot din overkropp), eller satt på en lav potte, plasseres kroppen i huk, altså at beina er bøyd med knærne høyere enn rumpa. Dette er den naturlige posisjonen for mennesker å bæsje og tisse i, fordi stillingen gjør endetarmen fri og åpen og bidrar til et lett press på magen (3). I tillegg er rumpa bar, det er altså ingen bleie der som kan stoppe avføringens bevegelse ut av tarmen. Bar stump + dyp huk = behagelig, enkel og komplett bæsjing. Å tilby potte fra fødselen av er en svært effektiv måte å forebygge forstoppelse.

Morrisons
Pappa holder baby i klassisk froskestilling, mens han selv sitter på huk

4. Bedre søvn

Har du noen gang prøvd å sovne når du må tisse? Babyer kjenner at de har en full blære – akkurat som oss. De er også født med instinkter som forteller dem at de ikke skal tisse der de sover. Om barnet har vanskeligheter med å sovne om kvelden kan det rett og slett være så enkelt som at han må tisse, og ikke vil gjøre det i senga (eller i bleia da, men for ham blir det det samme). Tilby en potte før han legger seg, og problemet kan være løst.

IMG_3804
Pottet, mett og trett

Barn våkner også når de må tisse. Veldig små babyer kan tisse og bæsje mens de sover, men dette gir seg etter ca 6 uker. Etter det er det ingen mennesker, hverken små eller store, som tisser mens de sover (med mindre det er et medisinsk problem på gang). Når vi sover øker kroppen produksjonen av hormonet ADH (anti-diuretisk hormon), som nedsetter urinutskillelsen ved å fremme gjenoppsugingen av vann i nyrene (8). Vannet forblir altså i kroppen, og blæren fyller seg ikke opp – så vi skal slippe å måtte stå opp for å tisse. Hvis barnet våkner med våt bleie er det enten fordi hun har våknet mellom to søvnsykluser og tisset da, og så sovnet igjen, eller fordi hun har tisset rett etter at hun våknet.

Hvis vi drikker veldig mye før vi sover må vi allikevel opp og tisse. Dette gjelder også hvis vi drikker mye underveis i natten. Barn som ammes om natten, våkner derfor også oftere fordi de må tisse. Dette er på ingen måte en grunn for å slutte å amme om natten – men en god grunn til å prøve å potte om natten. Kanskje våkner barnet fordi han må tisse, og ikke fordi han trenger pupp. Hvis han får tømt blæren behøver han kanskje ikke å die så lenge før han sovner igjen, eller kanskje han til og med kan sovne igjen uten pupp (og dermed sove lenger før han på ny våkner for å tisse).

Hvis barnet ikke får anledning til å potte kan det tenkes at han til slutt tømmer blæra helt i bleia – og så sover videre glad og fornøyd. Men det kan også tenkes at han bare tisser litt – for å lette trykket i blæra (pre-tiss), og så våkner igjen etter 20 minutter når blæra på ny er full. Eller så våkner han helt og vil ha skiftet bleien sin. Da kan det bli vanskelig å sovne igjen etterpå.

Nå skal det sies at det på ingen måte er et must å potte om natta dersom man ønsker å babypotte. Du kan helt fint potte om dagen, og la babyen tisse i bleia om natta. Etterhvert vil han venne seg til det, og slutte å be om assistanse om natten. Men at pottebehov påvirker søvn er et viktig poeng, og lurt å ha et bevisst forhold til som forelder.

5. Få bedre kommunikasjon med barna våre

Forskning har vist oss at barnets følelsesmessige og sosiale evner utvikles ved at barnet får knytte seg til stabile voksne som reagerer sensitivt på barnets behov (4). Tilknytningen mellom forelder og barn utvikler seg gjennom samspillet de har med hverandre til daglig. Når babyen sier ifra om et behov, for eksempel at hun er sulten eller trenger trøst, og mor eller far responderer og imøtekommer dette behovet legges grunnsteinene for kommunikasjonen i mellom dem. Utviklingen av barnets sosiale ferdigheter starter allerede her. Det er derfor avgjørende for utviklingen at babyen har sensitive omsorgspersoner rundt seg som responderer på hennes behov.

At spedbarn sier ifra om sine behov for mat, søvn og nærhet tar vi for gitt. At de også sier ifra når de må på do er litt mer ukjent, men like fullt et faktum (5). Å begynne med babypotting handler i grunnen kun om å bli oppmerksom på dette og begynne å respondere også på disse signalene, akkurat som du allerede responderer når barnet ditt er sulten eller trøtt. Du oppnår en dyp kontakt med barnet ditt gjennom kommunikasjonen dere etablerer, som igjen utvikler barnets sosiale ferdigheter.

6. Få glade, selvstendige barn

Begrunnet ros og opplevelser av å mestre gir et positivt selvbilde (6). Å lære seg å gå på do et sted og på en måte som er hygienisk og sosialt akseptert er en helt basal ferdighet av like stor viktighet som å lære seg å spise selv. Å kunne gå på do slik vi voksne gjør det gir enorm mestringsfølelse for barnet og bidrar til å utvikle selvtillit og selvfølelse.

7. Spare miljøet

Et norsk spedbarn bruker i gjennomsnitt 2500 bleier sitt første leveår. Det er 7 bleier hver dag. Gjennomsnittlig alder for bleieslutt er nå 2.5 år i Norge (7). Det betyr at hvert eneste barn bruker over 6000 bleier gjennom hele bleieperioden. Disse krever store ressurser å produsere, og svært mye energi å forbrenne, siden brukte bleier inneholder mye vann. Å begynne med Babypotting er en effektiv måte å redusere bleieforbruket på og dermed ta ansvar for framtiden barna våre skal leve i.

Klar for å lære deg å babypotte? Les hvordan her!

Referanser:

  1. https://nhi.no/familie/barn/nyfodt-barn/bleieeksem/
  2. https://nhi.no/sykdommer/barn/magetarm/forstoppelse-hos-barn/
  3. https://www.toilet-related-ailments.com/constipation-cure.html
  4. https://www.psykologforeningen.no/publikum/finn-en-psykolog/hva-er-tilknytning
  5. https://www.parentingscience.com/infant-toilet-training.html
  6. https://nhi.no/familie/barn/selvtillit-og-selvbilde/
  7. https://www.vg.no/annonsorinnhold/familieliv/rema1000/497-slik-far-du-barnet-til-a-slutte-med-bleie
  8. https://sml.snl.no/ADH

Liker du det du leser?

Spander en kaffe på meg så jeg kan fortsette å spre kunnskap om babypotting! Tusen takk 🙂 – Annie

kr 45,00

2 kommentarer om “7 gode grunner til å Babypotte

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: