Babypotting er å gi babyer muligheten til å tisse og bæsje i potte, i tillegg eller istedenfor bruk av bleier. Foreldre lærer seg når barnet må på do, og tilbyr en potte når behovet melder seg.
Serr?
Ja! Babyer er født med sensitivitet rundt sin egen avføring og har sterke instinkter for å holde seg selv, sine omsorgspersoner, og sitt sovested, tørt og rent. De signaliserer når de må tisse og bæsje og vi kan lære oss disse signalene, og hjelpe dem med å gjøre fra seg et annet sted enn på seg selv, så tidlig som fra fødselen av. Akkurat på samme måte som vi lærer oss å tolke når babyen er sulten, kald eller varm, trenger nærhet, eller når vi bør tilby lur for å få en glad og fornøyd baby, kan vi også lære oss når babyen trenger å gå på do.
Praksisen kalles også blant annet baby- ledet pottetrening, Naturlig spedbarnshygiene, og Eliminasjonskommunikasjon eller Elimination Communication (forkortet til EK/EC).

Begrepet Elimination Communication ble først brukt av Ingrid Bauer i hennes bok Diaper Free! The Gentle Wisdom of Natural Infant Hygiene. Bauer hadde tilbrakt tid i Afrika og India, hvor hun observerte mødre som bar rundt på bleiefrie, små babyer. Når babyene ble urolige eller på annet vis signaliserte at de måtte på do, tok mødrene barna ut av bæresjalene og holdt dem over en potte eller et annet sted som passet og barna gjorde fra seg der. Hun ble aldri vitne til noen «uhell» og ble veldig interessert i denne metoden. Så interessert at hun valgte å ikke bruke bleier på sine egne barn, da de kom til verden. Senere opprettet hun et nettsamfunn og skrev bok om sine erfaringer med bleiefrie babyer. Babypotting blir stadig mer populært blant foreldre i vesten som ønsker et naturlig og miljøvennlig alternativ til fulltids bleiebruk.
Lurer du på hva forskningen sier om babypotting? Her er min favorittartikkel: https://www.parentingscience.com/infant-toilet-training.html
Det høres veldig vanskelig og krevende ut!
Som mye annet nytt kan også babypotting virke vanskelig til å begynne med. Men jeg vil hevde at det faktisk er både lett og gøy, når man først kommer i gang. Babypotting er også veldig fleksibelt og kan praktiseres på den måten du selv synes passer best for deg og din familie. Mange velger en «deltids»-løsning, og konsentrerer seg for eksempel om å tilby potte kun ved bleieskift eller etter søvn og måltider. De aller fleste velger også å bruke en bleie som en backup. Man behøver altså slett ikke si fullstendig farvel til bleie for å lykkes med babypotting – man slutter bare å bruke bleia som et toalett, og begynner å bruke den som et verktøy isteden.
Ok, men hvorfor?
Mange som babypotter motiveres av å spare miljøet for engangsbleier, og vask av tøybleier. Samtidig sparer man penger, som heller ikke er å forakte. Siden bæsj er det som ofte er lettest å fange i potta slipper man å skifte bæsjebleier. Barn som babypottes blir også ofte helt bleiefrie ganske tidlig – gjerne mellom 12 og 18 måneders alder. Når du babypotter hjelper du babyen med å få ut luft og avføring, noe som kan bidra til mindre uro og gladere barn. Men for meg har den mest tungtveiende grunnen vært kontakten man oppnår med barnet gjennom kommunikasjonen som etableres. Her kan du lese mer om fordelene: 7 gode grunner til å babypotte
Jeg er overbevist! hvordan begynner jeg?
Du kan begynne når som helst, så tidlig som fra fødselen av. Prøv å observere når barnet gjør fra seg, og om hun gir noe signal på forhånd, fks blir urolig eller slipper brystet under amming. Du kan også notere deg tidsintervallene mellom hver gang hun må på do, da vet du ca hvor lenge hun kan holde seg og hvor ofte du bør tilby potte. Når du vil tilby potte kan du prøve å ta av henne bleia og holde henne i froskestilling (se bildet under) over vasken eller toalettet.
Babypotting er veldig intuitivt, og lett når du kan det, men for oss som lever i en kultur der dette er en nokså uvanlig praksis, kan det kreve at du setter deg litt godt inn i konseptet for å lykkes. Samtidig står du kanskje midt oppi småbarnslivet, og har ikke så mye tid til å sette deg grundig inn i nye konsepter. Derfor har jeg laget et kurs. Det gir deg en effektiv, men grundig praktisk og teoretisk innføring i babypotting, tilpasset norske forhold.