Hva er Babypotting?

Babypotting, også kjent som eliminasjonkommunikasjon (ofte forkortet til EK), er å gi babyer muligheten til å tisse og bæsje i potte, i tillegg eller istedenfor bruk av bleier. Foreldre lærer seg ganske enkelt når barnet må på do, og tilbyr en potte når behovet melder seg.

Serr?

Ja! Babyer er født med sensitivitet rundt sin egen avføring og har sterke instinkter for å holde seg selv, sine omsorgspersoner, og sitt sovested, tørt og rent. De signaliserer når de må tisse og bæsje og vi kan lære oss disse signalene, og hjelpe dem med å gjøre fra seg et annet sted enn på seg selv, så tidlig som fra fødselen av. Akkurat på samme måte som vi lærer oss å tolke når babyen er sulten, kald eller varm, trenger nærhet, eller når vi bør tilby lur for å få en glad og fornøyd baby, kan vi også lære oss når babyen trenger å gå på do.

Praksisen kalles også blant annet baby- ledet pottetrening, Naturlig spedbarnshygiene, og Elimination Communication (forkortet til EC).

3 uker gammel baby holdes over potte, i en trygg og komfortabel stilling som støtter hode og rygg

Begrepet Elimination Communication ble først brukt av Ingrid Bauer i hennes bok Diaper Free! The Gentle Wisdom of Natural Infant Hygiene. Bauer hadde tilbrakt tid i Afrika og India, hvor hun observerte mødre som bar rundt på bleiefrie, små babyer. Når babyene ble urolige eller på annet vis signaliserte at de måtte på do, tok mødrene barna ut av bæresjalene og holdt dem over en potte eller et annet sted som passet og barna gjorde fra seg der. Hun ble aldri vitne til noen «uhell» og ble veldig interessert i denne metoden. Så interessert at hun valgte å ikke bruke bleier på sine egne barn, da de kom til verden. Senere opprettet hun et nettsamfunn og skrev bok om sine erfaringer med bleiefrie babyer. Babypotting blir stadig mer populært blant foreldre i vesten som ønsker et naturlig og miljøvennlig alternativ til fulltids bleiebruk.

Lurer du på hva forskningen sier om babypotting? Her er min favorittartikkel: https://www.parentingscience.com/infant-toilet-training.html

Det høres veldig vanskelig og krevende ut!

Som mye annet nytt kan også babypotting virke vanskelig til å begynne med. Men jeg vil hevde at det faktisk er både lett og gøy, når man først kommer i gang. Babypotting er også veldig fleksibelt og kan praktiseres på den måten du selv synes passer best for deg og din familie. Mange velger en «deltids»-løsning, og konsentrerer seg for eksempel om å tilby potte kun ved bleieskift eller etter søvn og måltider. De aller fleste velger også å bruke en bleie som en backup. Man behøver altså slett ikke si fullstendig farvel til bleie for å lykkes med babypotting – man slutter bare å bruke bleia som et toalett, og begynner å bruke den som et verktøy isteden.

Ok, men hvorfor?

Mange som babypotter motiveres av å spare miljøet for engangsbleier, og vask av tøybleier. Samtidig sparer man penger, som heller ikke er å forakte. Siden bæsj er det som ofte er lettest å fange i potta slipper man å skifte bæsjebleier. Barn som babypottes blir også ofte helt bleiefrie ganske tidlig – gjerne mellom 12 og 18 måneders alder. Men for meg har den mest tungtveiende grunnen vært kontakten man oppnår med barnet gjennom kommunikasjonen som etableres. Her kan du lese mer om fordelene: 7 gode grunner til å babypotte

Jeg er overbevist! hvordan begynner jeg?

Forsøk å observer barnet ditt uten bleie og legg merke til hva hen gjør rett før hen tisser eller bæsjer. Du kan også prøve å lære deg hvor lang tid det går mellom hver gang hen tisser (hvor lenge klarer hen å holde seg?). Dette kan gi en indikasjon på hvor ofte du kan tilby potta. Etterhvert kan du forsøke å holde barnet over vasken som vist på bilde under, når behovet melder seg. Eventuelt kan du starte med å tilby potte ved bleieskift. Babypotting er veldig fleksibelt, og det finnes mange varianter. Les om flere fremgangsmåter her: Løsningen for travle hverdager.

Om du føler behov for litt grundigere starthjelp er jeg her for å hjelpe deg. Se her for hvordan du lærer deg å babypotte.

gdf-new-cover-front-8.5-x-11-600px1-232x300

Det finnes også mange fine bøker om temaet. Min favoritt er Go Diaper Free av Andrea Olson. Den er skrevet som en praktisk guide og lærer deg steg for steg hvordan du kommer igang og vedlikeholder babypotting. Den er skrevet til et amerikansk publikum, og har for eksempel bare et veldig kort kapittel om potting om vinteren. Til gjengjeld har den et stort problemløser-kapittel og masse bilder som demonstrerer posisjoner i forskjellige situasjoner. En veldig god ressurs om du ønsker å lære hvordan, men ikke har mulighet til å komme på kurs eller har tid til å tråle internett etter tips og triks.  

The-Tiny-Potty-Training-Book-EBook-Cover-600px

Har du et barn som er eldre enn 18 måneder, som du ønsker å pottetrene på en pressfri, positiv og effektiv måte er Tiny Potty Training Book, også av Andrea Olson, en god ressurs. Den er skrevet på den samme direkte og praktiske måten som Go Diaper Free, med konkrete sted for steg instruksjoner. Hvis du liker filosofien bak babypotting, men ikke rakk å starte før barnet rundet 18 mnd er denne boka for deg. Den gir deg det du trenger av kunnskap og selvtillit til å slutte med bleiene én gang for alle, på en måte som er forankret i de samme verdiene som babypotting er – respekt for barnet, kommunikasjon og kultivering av samspillet mellom forelder og barn.

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Blogg på WordPress.com.

opp ↑

<span>%d</span> bloggere like this: