Potting om Vinteren, eller; What did the Inuit do?

Det er vel bare å innse det; vinteren er på vei. Farvel til varmt vær og lette klær, snart er det på med vinterdress – den som er så vanskelig å få av! Hvordan klare å opprettholde pottingen også i kaldt vær? Noen enkle triks følger her, så fatt mot, snart kan du potte som en pro i horisontalsludd og minusgrader.

Men først, la oss ta en titt på hvordan Inuittene gjorde det.

Når jeg leter etter løsninger på utfordringer i oppdragelsen synes jeg ofte det er inspirerende å se forbi dagens oppfatning av hvordan man skal gjøre ting, og rette blikket mot hvordan folk håndterte hverdagen med småbarn før kapitalismen fant ut at man kunne tjene masse penger på usikre foreldre ved å tilby dem ting som skal løse problemene – istedenfor kunnskap. Inuittene på Grønland hadde helt klart kunnskap, og noe av den kan kanskje overføres til en moderne norsk hverdag.

Inuit woman carry baby in amauti
Mor og barn i Amauti

Tradisjonelt bar Inuitt-kvinner en stor frakk av selskinn kalt en Amauti. Den hadde en stor hette på ryggen med plass til ett eller to barn. Barnet ble først bundet fast, gjerne naken, inntil morens nakne rygg, og deretter omsluttet av den varme hetten til Amautien. Slik holdt barnet seg varmt, samtidig som moren hadde kontakt med barnet og armene fri til å arbeide. Barna ble båret slik fram til de var omtrent tre år.

Å sy en Amauti er kompliserte greier, som krever planlegging og kyndig sykunnskap. Selen man tok skinnet fra ble omhyggelig valgt ut, og måtte felles på riktig tid av året for å få riktig tykkelse på skinnet. For å sy skinnene sammen ble det benyttet en spesiell syteknikk som ungikk å lage hull i skinnene.

Når barnet var sultent eller måtte på do, løftet moren barnet ut av den indre bæreanretningen, ofte med hjelp fra en annen kvinne. Amautien er såpass romslig at moren ikke behøvde å ta den av seg, men kunne amme, eller tilby en anledning til å gjøre fra seg, inni den. Den er som et portabelt personlig telt for to.

Hva kan vi lære her? Kanskje at den beste varmekilden for et lite barn er en voksen. Så hvis du har en liten knert og dere liker å bære, fortsett med det – og kle på dere utenpå dere selv. Ha så lite klær imellom deg og barnet i bæretøyet som mulig (gjerne ingenting), men kle på lag på lag utenpå dere. Store gensere, ponchoer og en stor bærejakke eller boblejakke ytterts er mine favoritter. Med litt trening kan du klare å amme og potte inni yttertøyet – som i en Amauti.

Dog, hvis tanken på å gå på lekeplassen med en naken baby i sjal under lag med kjempestore boblejakker får deg til å svette, kan du alltids bruke en backup.

Bruk av backup-bleie om vinteren:

Hvis mini er under 12 måneder og dere enda ikke har kuttet ut bleier på dagtid helt; bruk en backup (sikkerhetsbleie i tilfelle glipp/uhell). En god backup kan være alt fra treningstruse til engangsbleier, det er individuelt hva som fungerer best. Backupen fungerer bra når den fører til mest mulig signalisering fra barnet, og minst mulig stress for forelder. Går du rundt og tenker på tiss og stresser over en mulig våt vinterdress (eventuelt Amauti/poncho!) må du enten puste litt dypere og slutte å tenke på våt vinterdress som det verste som kan skje, eller bytte backup til en som absorberer mer. Hvis barnet ditt tisser villig i backupen uten å gi signal og vandrer rundt med våt bleie uten å bry seg, er backupen for «effektiv» og du bør bytte til noe som gjør at han kjenner at han blir våt. Bruk bleien som et verktøy, ikke som et toalett.

Lurer du på hva slags backup som er best for dere? Les mer om Backups her: http://godiaperfree.com/ultimate-guide-to-ec-backups/?=invite505

Om vinteren gjelder en ekstra regel for backups. I tillegg til å minske stress, øke signalisering og støtte læring, må de også være enkle å ta av og på sammen med masse klær og vinterdress. Jo lettere det er å tilby en pottesjanse, jo større er sjansen for at du kommer til å gjøre det, og jo større er sjansen for fangst og suksess. Personlig foretrekker jeg strikk i livet framfor borrelåsmekanismer og trykknapper, men du må finne det som funker for deg.

Om Mini er over 12 måneder, og dere har kuttet ut bleier på dagtid; se deg aldri tilbake. Har dere sluttet med bleier så har dere sluttet med bleier. Du har viet barnet ditt tillitt, og hun har vist seg verdig ved å klare seg uten bleie. Da klarer dere det om vinteren også. Kaldt vær er bare årstiden som endrer seg, og krever bare noen enkle justeringer (som klok bekledning, mer om det under). Go for it!

Har du enda ikke begynt babypotting eller potterening, har lyst til å bli kvitt bleiene, men tenker at det er bedre å vente til sommeren? La meg overbevise deg om å begynne nå. Det er nemlig slettes ikke nødvendigvis enklere å begynne babypotting eller slutte med bleie om sommeren. For å lykkes med babypotting (og bleieslutt for eldre barn) er det viktig å få til en god oppstartfase hvor de voksne følger nøye med og er tilstede med barnet hele tiden, noe som kan være en utfordring når det er varmt og deilig ute og barnet løper fritt rundt. Selvom det er sommer må vi foreldre fremdeles lære oss signaler og når barnet må på do, og det eldre barnet må fremdeles lære seg å manipulere klær og bruke potta – bleieslutt krever at man gjør en innsats, uansett når man velger å begynne. De fleste har vaskemaskin hjemme som gjør det enkelt å vaske klær og backuper – enklere enn når man kanskje er på reise eller på hytte uten strøm og innlagt vann om sommeren. Så; at det er best å vente til sommeren er en myte. Det er fordeler og ulemper knyttet til å potte både om sommeren og vinteren. Det som bør være avgjørende er ikke hvilken årstid det er men om du, kjære forelder, er klar for å begynne potting. Barnet ditt ble jo født klart, så det er opp til deg.

Det finnes ikke dårlig vær, bare dårlige klær.

grey-1
Splitbukser fra Little Bunny Bear. De selger også symønster, så du kan sy disse i ull, perfekt for norske vintre.

For å få til potting om vinteren er trikset å kle barnet varmt og praktisk for potting. Velg lange sokker, leggvarmere, ull innerst, hals og lue! Bruk splitbukser eller stilongs med strikk i livet for å gjøre tilgangen på stumpen så enkelt som mulig, med så lite baling med klær som mulig, og varmest mulig for barnet. Hvis barnet har godt med klær på hodet, halsen overkroppen, føtter og legger så tåler hun fint å ha rumpa bar et par minutter, selv i minusgrader. Unngå bodyer med trykknapper. Velg vanlige gensere og trøyer uten bodyfunksjon, som enkelt kan stappes nedi bukse eller stillongs.  

For yngre babyer – bær dem inntil kroppen, og pott dem innendørs eller på et vindstille sted. 

For litt eldre barn; bruk overtrekksbukse og jakke istedenfor heldress, hvis du kan. Hvis ikke, kan du med litt trening klare å holde barnet i Klassisk EK- stilling samtidig som du holder dressen så den ikke får tiss på seg.

s-l1600
Sammenfoldbar tisseflaske fra ebay

Annet utstyr som kan hjelpe om vinteren eller ved andre kinkige pottesituasjoner (fks på reise) er en sammenleggbar tisseflaske. Man bretter den rett og slett ut, stikker den inn under klærne, og lar det gå (for å sitere Frozen). Jeg har ikke prøvd det selv, men hørt mye bra om det.

Bruk praktisk timing aktivt!

Gå på do før dere skal ut, og legg inn dopauser underveis i dagen. Husk at det er du som bestemmer når dere skal på do. Hvis barnet protesterer så distraher henne med ett eller annet, en leke, eller snakk om noe annet en tissing. Nei, du kan ikke få barnet ditt til å tisse, men du kan sørge for at hun setter seg på potta. På samme måte som du ikke kan få barnet ditt til å spise eller sove, men kan sørge for at hun sitter ved bordet med mat foran seg, eller ligger i senga med søvndyssende belysning. Ikke annonser at dere skal på do. Bare ta henne med, og sett henne på potta eller doen mens du snakker om andre ting. Gå på do selv når du har sjansen du og, hvis du må.

God vinter!

Kilder: https://uphere.ca/articles/anatomy-amauti

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Blogg på WordPress.com.

opp ↑

%d bloggere like this: