Potting om Vinteren

Det er vel bare å innse det; vinteren er på vei. Farvel til varmt vær og lette klær, snart er det på med vinterdress – den som er så vanskelig å få av! Hvordan klare å opprettholde pottingen også i kaldt vær?

Løsningen er i stor grad å

  • Kle barnet pottevennlig
  • Bruke en backup tilpasset aktiviteten
  • Bruke praktisk timing aktivt

Kle barnet pottevennlig

Om vinteren må vi bruke klær, enda så ergerlig det er. Hvis dere skal ut og leke i kulda og du vil kunne tilby pottesjanser mens dere er ute bør du sette deg og ungen din opp for suksess ved å kle barnet pottevenlig. Det vil så å gjøre tilgang på naken stump så enkelt som mulig. Velg undertøy med strikk i livet. Unngå body med trykknapper, stapp eventuelt bare flappene ned i stilongsen eller buksa. Velg todelt yttertøy, altså boblejakke og bukse med strikk i livet fremfor heldress. Velg en pottevennlig backup som er enkel å ta av og på.

Bruk av backup

En backup er en sikkerhets-bleie i tilfelle glipp (uhell). Her finnes det mange varianter å velge imellom, og det viktigste er å finne den som passer best til akkurat den aktiviteten dere skal holde på med. Backupen fungerer bra når den fører til mest mulig signalisering fra barnet, og minst mulig stress for forelder. Går du rundt og tenker på tiss og stresser over en mulig våt vinterdress må du enten puste litt dypere og slutte å tenke på våt vinterdress som det verste som kan skje, eller bytte backup til en som absorberer bedre. Les mer om bruk av backup og ulike backuper her.

Om vinteren gjelder en ekstra regel for backups. I tillegg til å minske stress, øke signalisering og støtte læring, må de også være enkle å ta av og på sammen med masse klær og vinterdress. Jo lettere det er å tilby en pottesjanse, jo større er sjansen for at du kommer til å gjøre det, og jo større er sjansen for fangst og suksess. Personlig foretrekker jeg strikk i livet framfor borrelåsmekanismer og trykknapper, men du må finne det som funker for deg.

s-l1600
Sammenfoldbar tisseflaske fra ebay

Annet utstyr som kan hjelpe om vinteren eller ved andre kinkige pottesituasjoner (fks på reise) er en sammenleggbar tisseflaske. Man bretter den rett og slett ut, stikker den inn under klærne, og lar det gå. Jeg har ikke prøvd det selv, men hørt mye bra om det.

Bruk praktisk timing aktivt

Du har lov til å komme pottebehov i forkjøpet! Det vil si at du ikke alltid behøver vente til ungen gir beskjed om at hen må på do. Av og til går vi på do fordi det passer bra å gå på do akkurat nå. For eksempel før vi tar på oss alle de tykke klærne for å gå ut. Da er det lurt å prøve å tisse litt. Dette er praktisk timing og handler om å legge inn dobesøk på tidspunkter og ved anledninger det passer bra at alle går på do, fordi man skal være ute eller fordi det kan blir en stund til neste mulige dobesøk. 

God vinter!

En tanke om “Potting om Vinteren

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: