Å potte på reise

Å være bleiefri på tur kan føles som ekstremsport, og tanken på å tisse ned et togsete kan bli et altoppslukende stressmoment. Likevel; det hadde jo vært deilig å slippe å ta med seg så mange bleier.. og slippe å bære med seg brukte bleier til man finner et sted å kaste dem.. Spørsmålet er bare; hvordan fange tiss og bæsj i do og samtidig nyte turen? Her kommer mine heiteste tips til å potte på tur – uansett hvor dere skal og hvordan dere reiser.

Litt planlegging må til: Gå til anskaffelse av en god reisepotte. For eksempel Pottette Plus, som kan kjøpes hos mamino.no, kjopbarnevogn.no eller på amazon eller ebay. En tisseflaske kan også være lurt, og kan brukes enten du har gutt eller jente, eller til deg selv om det kniper. Den under er fra ebay.

Portabel tisseflaske Portabel tisseflaske fra ebay
Potette plus Potette Plus sammeleggbar potte og dosete

Annet utsyr som kan komme godt med er en flaske antibak til å desinfisere reisepotten etter bruk, og toalettpapir eller våtservietter. Et lite vanntett tisselaken å legge over seter på tog og fly hvis du må tilby potta mens dere sitter kan være lurt og hensynsfullt. Nedbrytbare hundeposer kan også være godt å ha, hvis du fks potter i en park og det kom stort når du forventet lite. Da plukker du bare bæsjen opp med posen og kaster i nærmeste søplekasse. Pakk med en pottebag (det du ellers ville brukt som bleiebag) med resiepotte, tisseflaske, ekstra backuper, og annet utstyr – og legg i vei!

Når dere så er vel ute av døra; benytt praktisk timing aktivt! Pott idét dere kommer frem, fks til hotellet, flyplassen eller rasteplassen. Lokaliser baderommet og pott før dere går igang med neste aktivitet. Pott også idét dere skal dra fra et sted. Gjør det til en vane å alltid orientere deg om hvor nærmeste toalett befinner seg. Bruk handicapdoen hvis det er et alternativ – der er det god plass, mindre støy og dere får være i fred.

Å potte i naturen

Mange barn tisser velvillig utendørs. Kanskje fordi det er spennende og mye å se på. Når man potter ute gjelder to hovedprinsipper: Etikette og å rydde opp etter seg. Ikke la barnet ditt gjøre fra seg der du ikke ville latt hunden din gjøre fra seg. Og vær generelt mye mer diskré enn du ville vært med en hund. Beskytt babyen mot innsyn og mot vind og vær ved å holde henne i Klassisk EK (en hånd under hvert kne med ryggen til barnet inntil overkroppen din), mens du sitter på huk. Du kan også ta med en reisepotte og sette henne på den. Over gress, i naturen eller i parker kan tiss bare gå ned i bakken. Hvis dere er et sted mange folk ferdes kan du plukke opp bæsjen med en hundepose.

På stranda: Er det ok å la barn som ikke er bleiefrie ellers gå uten bleie på stranda? Ja! Selvom du ikke babypotter og bruker bleie 100% ellers – la ungen gå uten i vannkanten hvis du har lyst! Sand og vann er gøy og digg og bra for små barn. Men la dem slippe å ha en bleie tung av sjøvann mellom beina! Tanken på at poden skal bæsje ned en offentlig strand er ikke morsom, jeg er helt enig, men jeg kan nesten garantere deg at du kommer til å skjønne det hvis det er en bæsj på vei, og rekke å ta med babyen din tilbake til pleddet der dere har base for å la henne bæsje der – i en busk (plukk opp med hundepose etterpå), på do, eller i en bleie. Tiss er sterilt og det er ikke farlig om et barn tisser litt i strandkanten. De tisser uansett ganske lite når de først tisser. Men hvis du potter barnet ditt før du slipper henne løs på stranda, så slipper du også tiss i vannet.

Babypotting på fjelltur er fantastisk. Det åpner opp for så mange muligheter. Du kan legge ut på flere dagers vandring uten å behøve å bære med deg den raskt voksende, etterhvert tunge, søppelposen med brukte bleier. Ta med et par ekstra tøyinnlegg (avhengig av hva slags backup dere bruker) som bare skylles og tørkes over peisen – eller bålet – når dere kommer fram hvis dere har noen glipper underveis. Men ute i naturen, fri for støy og distraksjoner er sjansene store for at dere vil ha stor suksess med pottinga.

I byen

Aller helst; finn et toalett. Be barnet holde seg ved å si “Vent”, og finn nærmeste toalett. Ofte vil restauranter eller butikker la deg få låne sitt hvis du sier at det er til babyen. Regler kan ofte omgås hvis du sier at det er for barnet, og at han vil tisse i do.

Hvis barnet bare vil bli holdt over vasken – finn en handicapdo med en stor vask hvor dere kan være i fred. Skyll godt ned og vask og tørk over vasken når dere er ferdige. Hvis det kom bæsj så desinfiser vasken med litt antibak. Ta med et sammenleggbart toalettsete, hvis babyen er kjent og komfortabel med å sitte på denne.

Hvis du ikke finner et toalett – følg prinsippene for Å potte i naturen (ovenfor). Prøv å vær så diskré som mulig, både for deg, barnet og omgivelsenes skyld.

I bilen

Stopp alltid bilen først. Pott inni bilen, over en potte, mellom parkerte biler på en rasteplass, eller i veikanten. Ellers gjelder de samme retningslinjene som når man potter i natur eller i by.

Hvis barnet signaliserer og du ikke har sjans til å stoppe kan du si til henne at “Jeg forstår at du må på do. Jeg kan ikke stoppe bilen nå, så du blir nødt til å gå i bleia” (lurt å bruke backup på lengre bilturer), og gi signal.

Har dere sluttet helt med bleier, men opplever en glipp i ny og ne så kan du legge et par oppslåtte bleier under trekket på bilstolen. De vil suge opp et eventuelt uhell, men barnet opplever likevel at du stoler på ham og hans evne til å si ifra – og støtter ham i læringsprosessen også når dere kjører bil. Eller kjøp et beskyttelsestrekk til bilstolen, fks denne fra Closeparent:

close-parent-universal-car-seat-pushchair-protector-lion-122660
Beskyttelsestrekk til bilsete fra Closeparent

Ha gjerne en egen pottebag i bilen, med en flosshattpotte eller annen beholder ( isboks eller yoghurtboks kan også funke), hundeposer, skiftematter/pledd, dorull, våtservietter etc.

På tog

På lokaltog uten toalett; ta med en beholder med vanntett lokk! Fks en stor yoghurtboks. En mulighet er å ha med en flosshattpotte med kosetrekk – og ha en beholder med lokk neddi denne. En annen løsning er å skaffe en sammenleggbar tupperweareboks med lokk (fks en sammenleggbar hundeskål man kan få kjøpt i dyrebutikker. Ikea har også kakebokser av silikon som fungerer flott). Hold potten mellom knærne og posisjonér baby diskré mot deg. Beskytt togsetet med et tisselaken. Sett lokk på potten og tøm eller kast den når dere går av toget. Ha med noe å tørke med, og en vanntett pose å oppbevare brukte papirservietter/tøyservietter i.

Er det stor trengsel så la barnet gå i backupen og skift den så fort du kan.

På tog med toalett: Gjør som over og tøm potta på do, eller pott over vasken eller på doen. Vær nøye med å vaske og tørke opp etter deg.

På fly

Mye lettere enn man skulle tro! Jeg har pottet min datter på min Potette plus på flydoen da hun var 12 mnd – med stor suksess! På fly må man bare være fastspent under takeoff og landing, så du må egentlig ikke ha med deg en potte/beholder, hvis du passer på å få pottet før dere går ombord og før dere skal lande. Men det kan være lurt å ha en med i tilfelle turbulens gjør at dere må sitte. Å potte under turbulens har jeg aldri prøvd (takk og pris!), og det er nok bedre å la barnet gå i backupen enn å risikere vektløs tiss flyvende gjennom kabinen. Men de fleste barn holder seg lenger når de er i nye og spennende omgivelser, så forhåpentligvis unngår du den situasjonen. Et alternativ kan være å be om å få seter med ekstra beinplass og sette opp en pottestasjon der (skiftematte/tisselaken på gulvet, en potte oppå).

De fleste flyselskaper tillater at man har med en bleiebag som ekstra håndbagasje. Bruk denne muligheter til å pakke med en velutstyrt potte-bag med fks reisepotte/dosete, tisseflaske, ekstra backuper, antibak, underlag/skiftepledd, våtservietter, tørre papirservietter, et par plastposer til brukte backuper o.l.

Håper noen av disse tipsene kommer til nytte! Om du har egne erfaringer, tips og triks om potting på reise så legg gjerne igjen en kommentar under. God tur!

IMG_1535

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: