Pottebøker – en guide!

Denne gjesteposten er skrevet av Lisa Eriksen, mor til en jente på snart 2 år og entusiastisk pottebruker. Her deler hun sine erfaringer med bøker om potting, som hun har brukt aktivt i læringsprosessen til sin datter. God lesning!

Jeg er veldig glad i bøker og prøver å finne bøker som handler om ting fra hverdagen som datteren min kan kjenne seg igjen i. Derfor har jeg testet nesten alt jeg kunne finne av bøker om pottebruk! Noen var bedre enn andre, og jeg ønsker å dele vår erfaring. Alt som er skrevet her er selvsagt veldig subjektivt!

Ønsket mitt var å finne en bok som beskriver potteprossesen fra man kjenner at man må på do til man vasker hendene. I tillegg var jeg interessert i bøker som viser at potte er en normal del av hverdagen.

Målgruppa i denne artikkelen er toddlere (ca 1 – 3 år) som har holdt på med babypotting (aka eliminasjonskommunikasjon (EK/EC)), eventuelt som skal begynne med EK eller pottetrening.

Den mest EK-rettede boken er nok Tiny potty av Andrea Olsen, men den er dessverre ikke tilgjengelig på bibliotekene i Norge. De andre på listen her kan bestilles til alle biblioteker i Norge.

front-cover-6x6-B-cropmarks_530x@2x

Tiny potty (Andrea Olsen) er skrevet av en dame som holder på med EK, noe som gjenspeiler bokens innhold. Dattera mi har lest den om og om igjen ørten ganger og det sier vel litt. Babyen må tisse og løper bort til potta sammen med bamsen. Først tisser bamsen, så tisser og bæsjer babyen. Etterpå tar babyen på buksa, tømmer potta, vasker hendene osv osv.

tiny potty inside picture

Perfekt innhold! Veldig rett fram, fint språk (på engelsk, men lett å oversette), denne viser pottebruk fra A til Å. Jeg skulle ønsket at bildene var finere (ikke så minimalistiske), men boken er så langt kanskje den beste ellers. 

Vi prøver å lese den med mange emosjoner og fraser som fanger oppmerksomheten og som også dattera mi kan enkelt si. “OJ OJ OJ, hun må tisse!”, “MAMMA, TISSE! roper hun når hun springer bort til potta”, “TSS, TSS” (tisselyd), “KAKAKA” (bæsjelyd) o.l. Ideen er å få jentungen til å si ordene i blokkbokstaver, og dermed modellere hva hun kan si når hun selv må tisse. Dattera mi begynte faktisk å si «Mamma, tisse!» når hun må på do (på akkurat samme måte som vi leste i boken) når hun var 19mnd.

Passer fra 6 mnd til 2-3 år.

Kim på potte

Kim på potte (Pauline Oud) er kanskje favoritten vår blant tilgjengelige pottebøker i Norge. Kim får en potte og en skikkelig truse. Han leker og leker, så kjenner han plutselig sånn kribling i magen og plutselig blir det vått på gulvet! Det går fint, han får tørre klær og fortsetter å leke, spise og drikke. Neste gang Kim kjenner at han må tisse, springer han fort på badet og tisser og bæsjer i potta! Så hjelper mamma ham med å tørke seg, vaske hendene osv. 
Jeg liker at boken viser ikke bare at Kim tisser/bæsjer, men også det at han kjenner trangen til å tisse først, løper på badet og det som skjer etter at han har vært på do. Ulempen med boken når man leser den for de minste er imidlertid at det er litt for mye tekst – så man er nesten nødt til å gjenfortelle historien med færre detaljer. Lillesøstera til Kim er veldig liten og bæsjer i bleia ennå og denne delen er ikke helt kompatibel med EK, men man kan eventuelt presentere det som et uhell.

Slik leser vi boken: “Se, her er Kim og her er mammaen hans. Mamma gir en ny truse til Kim, og her er potta hans. Kim leker og PLUTSELIG kjenner han at det kribler i magen. Hva tror du det betyr? OJ OJ OJ, Kim tisset på gulvet! Oj, neste gang må han løpe bort til potta når han kjenner sånn kribling i magen…
Trusa til Kim ble våt, han må få en ny tørr truse. Se så fin den er. (…) Oj, lillebroren til Kim er en liten baby og han bæsja i bleia si. Uff, det er jo mye mer behagelig å bæsje på potta da.

Passer best fra 15 mnd (gjenfortalt) til 3-4 år. Fine bilder, pottebruk nesten fra A til Å.

Potta (Leslie Patricelli) – denne er visst veldig populær (også blant ECere), men for å være helt ærlig, så skjønner jeg ikke helt hvorfor.
Babyen må bæsje og vurderer om han skal bæsje i bleia eller ei. Han sjekker hvor katten og hunden bæsjer, og til slutt bestemmer han seg for å bæsje på potta, og da blir alle rundt veldig glad.

Jeg mener det er flere problematiske sider ved denne fortellingen. Det at det i det hele tatt er et spørsmål hvorvidt babyen skal bæsje i bleia eller potta er feil i mine øyne, ettersom det er vi voksne som bestemmer hvor det er greit å bæsje – og lærer barna det. Jeg synes også at alle rundt ham blir altfor glad når hen velger potta, siden jeg mener at et viktig aspekt ved pottelæring er å vise at det å gå på potte er helt normalt. Denne vurderingen om man skal bæsje i bleia eller ei er kanskje rettet mot barn som blir pottetrent, og ikke de som er pottet fra de er små. Alternativt går det jo an å lese at “babyen kjenner at man må tisse og leter etter potta si” istedenfor!

Jeg synes den passer best til barn som blir pottetrente, men for all del, siden den er så populær så må det jo nesten være noe jeg ikke skjønner her…
Passer best fra 15-18 mnd til 2.5-3 år

Tramp og Line – Den lille dammen (Axel Scheffler) – en veldig fin bok som handler om to venner som leker, og plutselig kommer det en liten dam på gulvet når Tramp glemmer å gå på do. Line sier at “alle kan være uheldige en gang iblant” og hjelper ham. Neste gang husker Tramp å gå på potta når han må tisse!
Boken viser veldig fint hvordan man skal håndtere uhell uten å gjøre et stort nummer ut av det.
Passer best fra 15 mnd fram til kanskje 2.5-3 år. Klare bilder, dagligdagse situasjoner, enkelt språk.

Julia setter seg

Julia setter seg (Eva Eriksson, Eva Moroni) handler i utgangspunktet om alt annet enn pottetrening, men jeg tar denne boken med siden den er favoritten til dattera mi! Et av de første ordene hennes var faktisk “Julia”. Boken handler om Julia som går rundt og setter seg på alt mulig fram til helt på slutten når pappa vil at hun skal sette seg i vogna – ja, da er hun ferdig med å sitte og skal ligge istedenfor (helst på bakken!). Julia måtte bl.a. sette seg på potta før de skulle ut på tur – og dette synes jeg viser på en fin måte at potte er en normal del av hverdagen og at det er normalt å bruke den før man går ut.
Passer best fra 15mnd og fram til kanskje 3 år. Fine bilder, situasjoner barnet kan kjenne seg igjen i, enkelt språk. De litt eldre barna kan nok forstå humoren også.

påls potte

Påls potte (Barbro Lindgren, Eva Eriksson) 
Pål vil ikke sitte på potta, mens hunden vil men kan ikke. Til slutt løses problemet ved at hunden sitter på fanget til Pål mens han sitter på potta.

Dette kunne vært en fantastisk bok for de minste siden den har ett bilde og en setning per side, samt fine og enkle tegninger. Imidlertid er det ikke en gang nevnt at man skal tisse når man sitter på potta. Handler den i det hele tatt om pottetrening? De kunne like så godt sittet på en stol liksom. Språket er også veldig rart, synes jeg. Altså, de små trenger gjerne simple setninger, men ikke fullt simple… Pål sier bl.a. to ganger “Dumme potta!” noe som gjør pottebruk til noe negativt.

Passer best fra 12 mnd til kanskje 2 år. Forsåvidt fine bilder, men uklart budskap og rare setninger.

Sofie får en potte (Ann Forslind) handler om ei jente som først bruker potta feil (sitter på den feil vei, tar den på hodet o.l.), så setter hun seg endelig på den riktig vei men tisser så fort hun reiser seg og til slutt bæsjer i potta.

Fordelen er at språket er veldig simpelt og bildene er uten mange detaljer. En setning og ett bilde per side. Synes den ligner litt på Påls potte, men med forbedret historie og skikkelig norsk!
Passer fra 15mnd til 2-2.5 år.

Det haster

Det haster (Guido van Genechten) handler nok mer om overgangen mellom potte til do enn selve pottetreningen. Hunden Henrik må tisse, men alle pottene er opptatte. Lillesøster sitter på potta hans, Martin Mus sitter på potta til Lillesøster… Til slutt er Henrik nødt til å bruke den store doen! Etter det må han vaske hendene osv.

Ganske original ide, må jeg si. Barn liker stort sett repetisjon, og da funker det jo veldig fint med denne historien. Kanskje bittelitt for abstrakt for de minste, men slutten var fin.
Passer best fra 18 mnd til 4 år vil jeg si. Greie bilder, grei slutt, historien har potensial, men er kanskje best for de bittelitt større barna.

Majas store lille verden

Majas store lille verden (Gunilla Hansson) – Maja sitter på potta, så sitter bamsen på potta, men det kommer ingenting. Så sitter Maja på potta igjen og antageligvis tisser da.

Jeg synes at innholdet er litt for vagt til å være førstevalget som pottetreningsbok, men jeg liker tegnestilen veldig godt.
Passer fra rundt 18 mnd og fram til 2.5-3 år. Nydelige bilder, men litt for uklar historie.

bleiekvakk

Bleie-kvakk og potte-gris (Bernette Ford, Sam Williams) – Anden bruker bleie, grisen bruker potte. Først sitter grisen på potta og kan ikke leke, så vil også anden prøve å sitte på potta og da kan anden heller ikke leke.

That’s it. Ikke noe snakk om hvorfor de sitter der en gang. Jeg får inntrykk av at budskapet her er “Når man bruker potta, kan man ikke leke”. Ikke så veldig motiverende…

Passer forsåvidt fra 15-18mnd til 2.5 år, men jeg synes ikke den var noe særlig bra.

Lillesoester-skal-tisse_productimage

Lillesøster skal tisse (Kari Grossmann) er en del av en relativt godt kjent bokserie.
Lillesøster er ferdig med bleier hjemme, men må fortsatt bruke de ute. En dag vil hun ikke tisse i bleia når hun er ute, og da må hun springe fort hjem! Doen er dessverre opptatt, og da kommer hun på at hun kan tisse i pappas hatt.

Vi prøvde å lese den når dattera mi var 17mnd gammel og det første inntrykket mitt var “Ok, og hva er det vi lærer her egentlig… At det er greit å tisse i pappas hatt?”. Det samme inntrykket fikk jeg forresten av de andre historiene om Lillesøster. Etterhvert innså jeg at denne boken er rettet mot de litt eldre barna som forstår humoren.
Passer fra 2.5-3 år. Fine bilder og greit språk.

Jegvil ha potta mi

Jeg vil ha potta mi (Tony Ross) – Lille Prinsesse begynner å bruke potte og i begynnelsen er det ikke noe særlig stas, men etter hvert spør hun om potta selv (men hun får den ikke i tide og tisser på seg).
Denne passer nok heller ikke for de minste.
Passer best fra 2.5-3 år. Altfor avansert historie for de minste.

jeg nå tisse sier nora

Jeg må tisse, sier Nora (Irene Marienborg) 
Nora (rundt 3-4 år gammel?) er redd for å gå på do og vil bare ha bleie på. I barnehagen blir den våt og hun kan ikke ha bleia på lenger. Da må hun faktisk gå på do, men hun tørr ikke. TIl slutt får vennen hennes en ide og hun tørr endelig gå på do!
Passer best fra 2.5-3 år. Greie nok bilder (ikke helt min smak, men de er ikke stygge heller), men altfor avansert språk og historie for de minste.

Kort oppsummert: Tiny potty og Kim på potte er de beste bøkene om pottebruk for toddlere med EC-bakgrunn. Tramp og Line og Julia setter seg er fine som bøker som normaliserer pottebruk. For variasjon kan man også lese Potta og Sofie får en potte, evt også Majas store lille verden. Det haster er også fin hvis man vil ha flere bøker og ungen er litt større.

Bortsett fra Tiny Potty kan alle bøkene omtalt i denne artikkelen bestilles til bibioteker i hele Norge. Har du lyst til å kjøpe dem istedet, fører linkene i hvert avsnitt til nettbutikker. Disse linkene er affiliate-linker, noe som betyr at jeg får en liten del av salgsummen, uten at det koster deg noe ekstra. Mange takk 🙂 Annie

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: