Pottepause – Å nei!

Dere har praktisert babypotting med stor suksess i mange måneder, alt går glatt og lett, men så plutselig nekter barnet å bli pottet. Hun hyler, strekker ut ryggen, vrir seg ut av armene dine når du holder henne – og tisser på gulvet eller i backupen bare noen minutter etterpå. Og dette gjentar seg, igjen og igjen! Hva i heite huleste er det som foregår?

På reisen med babypotting, og ofte også i «vanlig» pottetrening, opplever mange å gå igjennom en pottepause, av og til også kalt potte- eller donekt.

En pottepause er når babyen nekter å bli pottet, og dere opplever mange glipper, flere dager i strekk. En pottepause kan være ekstremt frustrerende, forvirrende og få hvem som helst til å miste pottemotet. Men ikke fortvil, for det finnes råd.

Det er mange meninger om hva som kan være grunnen til at pottepauser oppstår. En grunn kan være at barnet går igjennom et utviklingstrinn, lærer seg å krabbe eller gå, holder på å få en tann, er syk etc.

En annen grunn kan være at babyen tester ut sine egne “grenser”, altså hvor lenge hun kan holde seg. Og for å finne ut det holder hun seg helt til hun ikke klarer lenger. Med et slikt syn er pottepausen bare en del av læringsprosessen – en positiv ting faktisk!

Noen barn pauser pottinga på grunn av omsorgspersonens energi rundt potting. Barn er utrolig sensitive ovenfor voksnes signaler, og hvis han plukker opp at du er engstelig, frustrert, eller nervøs over pottingen er det en stor sjanse for at det vil lede til pottepause. Så sjekk inn med ditt eget stressnivå – er du pottesentrert? Handler alt om potting for tiden? Lar du barnet ditt være sentrum for oppmerksomheten din, hele tiden? Kanskje må du grave litt for å finne ut hva du utstråler.

Mange babyer reagerer også på store omveltninger i hverdagen, og en pottepause kan oppstå som en reaksjon på fks at familien flytter, skifte i hovedomsorgsperson (overgang til pappaperm, eller barnehagestart kan være en grunn), problemer mellom foreldrene, skilsmisse, foreldre som mister jobben, eller jobber overtid etc.

Babypotting er et veldig klart speil. Hvis det er noe som ikke fungerer i hverdagen generelt, eller i relasjonene innad i familien, så er sannsynligheten stor for at du vil merke det på pottingen. I mangel på andre verktøy vil barnet uttrykke sin frustrasjon ved å nekte å samarbeide. Dette er egentlig en veldig fin ting, og en del av filosofien bak babypotting. Det handler om kommunikasjon ikke sant, og fordi dere babypotter har dere en arena babyen kan uttrykke seg gjennom så du kan identifisere og forstå barnets situasjon, og løse den. Gratulerer med det!

Så, hva kan du gjøre hvis du befinner deg i en pottepause? Her kommer noen tips:

 1. Fokuser på å være en lykkelig og fredelig forelder. Når du fokuserer på å ha kontakt med barnet ditt, så fungerer pottingen av seg selv. Hvis potting er fokus, fungerer ingenting. 
 2. Back off. Tilby færre pottesjanser (dobesøk).
 3. Forsett å tilby potte, selvom du har tatt et skritt tilbake, men flytt fokuset over på andre ting i livet. Gjør ting du liker, og ta barnet med på det. Ha kontakt med babyen, mens du lar potting sveve avslappet i periferien av din oppmerksomhet.
 4. Slutt å snakk. Ikke spør om dere skal gå på do, bare gjør det.
 5. Lær bort en ferdighet, fks å tørke seg selv, ta av og på klær, skru av og på lyset, vaske hendene etc. Mestring er nøkkelen, og prosessen er avhengig av at du lærer bort deler av dorutinen underveis, bit for bit. Vi voksne henger ofte litt etter og undervurderer barnas evner og kapasitet. Donekt kan være barnets måte å fortelle deg at han trenger at du tar dere til neste nivå. Led an prosessen og vær litt modig, antagelig er han klar for å gjøre mer selv. Kanskje er han til og med klar for å slutte helt med bleier.
 6. Eksprementer vennlig med forskjellige pottesteder, prøv en ny beholder/potte, prøv å potte utendørs etc.
 7. Forsøk å identifisere og løse de andre problemene i familien din. Hvis dere nettopp har flyttet, ta barnet med på en tur rundt i nærmiljøet, snakk om hva som er annerledes her kontra det forrige hjemmet, og forklar hvorfor dere måtte flytte. Innred rommet eller lekekroken hans. Hvis det er problemer i relasjonen mellom dere foreldre, søk hjelp. Ta for eksempel kontakt med familievernkontoret der dere bor (besøk hjemmesiden til Barne, ungdoms og familiedirektoratet for å finne deres lokale kontor), de tilbyr gratis parterapi og foreldreveiledning.
 8. Ikke ta det personlig! Det er ikke din feil. Du er ikke “dårlig” på babypotting. Potting er ikke en konkurranse om å være den perfekte forelder. Du er en bra forelder, du er engasjert i barnet ditt og opptatt av å gjøre en god jobb. Det skal du være svært stolt av og rose deg selv for. Si det til deg selv: “Jeg er en god forelder og jeg gjør en god jobb.” Si det inni deg, flere ganger om dagen.
 9. Hvis du blir frustrert, legg merke til det, notér at du er frustrert, ta et skritt tilbake, pust og finn tilbake til senteret ditt. Husk på langtidsmålene dine med pottingen – å etablere og opprettholde en sterk kontakt med barnet ditt. Dette er bare en bitte liten tidslomme sammenlignet med et helt liv med henne. Tilgi deg selv.
 10. Søk støtte! Ikke gå rundt alene i din frustrasjon. Søk hjelp, fra partner, venner, eller på Facebook.
 11. Unngå sinne, tvang, og press rettet mot barnet. De hjelper ikke. Ta vare på deg selv så du ikke går til slike ekstremiteter. Hvis du legger merke til slike negative tanker og følelser, anerkjenn dem! Vi har dem alle fra tid til annen. Si til deg selv; jeg er frustrert! Ikke straff deg selv for at du føler som du gjør. Bare vær oppmerksom på det, ta et dypt pust, tilgi deg selv, og gå videre.
 12. Le. Det er bare en pottepause 🙂

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: