Babypotting som kur mot kolikk?

Kolikk er ikke gøy. Jeg bar og bysset og gråt meg gjennom det jeg husker som kveld etter kveld med følelsen av nederlag – jeg prøvde «alt», men ingenting virket, måtte jeg bare stå i det og holde ut? På dette tidspunktet visste jeg ikke om babypotting, men hvis jeg får flere barn, og vi havner i den samme grusomme situasjonen, så gleder jeg meg til å teste ut om ikke kanskje mini rett og slett bare prøver å si ifra om at hen må på do.

En rekke studier kan nemlig tyde på at det vi i Vesten kaller kolikk kan løses og unngås fullstendig hvis vi begynner å tilby spedbarn potte. Babypotting innebærer å tolke barnets signaler for når han må på do, og typiske signaler er gråt, uro, utstrakte bein og stiv rygg, å trekke knærne mot magen, lage grimaser og bli rød i ansiktet. Den samme adferden er typiske symptomer på kolikk. I en hypotese publisert i Science Direct skriver dr. Geraldine Jordan at

“A caregiver’s attentive and nurturant response to an infant’s cues involve uncovering the infant’s intergluteal cleft and cradling the infant gently and non-coercively in a supported, secure squatting position. This position will increase the infant’s anorectal angle thus facilitating complete defecation. It is hypothesized that effective and timely elimination will cause increased physical comfort for the infant; colic symptoms will concomitantly decrease.”

Barnet må altså plasseres i dyp huk, uten bleie på, for å klare å gjøre fra seg på en fullstendig og komfortabel måte. Babyer kan ikke plassere seg i en slik posisjon selv, og behøver assistanse. Forskning på voksne mennesker viser at vi har vanskelig for å gjøre fra oss når vi står eller ligger. Babyer oppholder seg ofte liggende enten på mage eller rygg, eller sittende i babystoler eller andre babyapparater; stillinger det er vanskelig å bæsje i.

Ved å holde barnet vennlig i en trygg huk-stilling (en hånd under hvert kne, med ryggen til barnet støttet mot magen din) over vasken eller en annen beholder gir du barnet anledning til å gjøre fra seg på en måte som samarbeider med anatomien. Ubehag og problemer med å bæsje vil reduseres, og følgelig også skriking og uro. 

Antagelig er kolikk en kompleks tilstand som sjelden kan løses med kun ett tiltak. Men jeg mener det er grunn til å tro at babypotting kan løse i allefall en del av kolikken.

Ref: Elimination Communication as colic therapy, dr. Geraldine Jordan

Liker du det du leser?

Spander en kaffe på meg så jeg kan fortsette å spre kunnskap om babypotting! Tusen takk 🙂 – Annie

kr 45,00

En tanke om “Babypotting som kur mot kolikk?

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: